Kattenkwaad

Mijn minst favoriete werkje in de tuin? Dat is met voorsprong op 1 kattenuitwerpselen ruimen.

Een typisch probleem van de stadstuin, vrees ik. Bij ons lopen er bijvoorbeeld vier buurtkatten rond. Hun territorium beperkt zich tot vier stadstuintjes en een paar daken. Niet veel plek voor drie katers en een kattinnetje. Zelfs de platte daken blijven er niet van gespaard.

Daarbij heeft minstens een kat (waarschijnlijk zelfs twee) geen baasje. De andere katten weigeren volgens hun eigenaars op de kattenbak te gaan. Het is dan niet verwonderlijk dat ik nooit zonder handschoenen kan tuinieren, om het maar deftig te zeggen. De geur op een warme zomerdag moet je er maar bij denken…

Toen we pas verhuisden, was ik nog blij met die buurtpoezen. Je zou het misschien niet zeggen, maar eigenlijk ben ik stiekem een kattenmens. De kater van de buren kwam ons meteen begroeten en liet zich gewillig aaien. Heerlijk!

Maar algauw bleek dat onze tuin zwaar te verduren kreeg. Het is niet alleen een gigantische kattenbak voor deze poezenbeesten, maar ook nog eens een perfecte plek om onderlinge vetes uit te vechten.

Dus ondernam ik actie! Dé succesformule moet ik nog vinden, maar ik kan wel mijn ervaringen delen over deze maatregelen:

stokjes in de tuin planten. Het is al even belachelijk als het klinkt, maar ik had het ergens op een website gelezen en het leek me wel een simpel plan. Voordeel: het is inderdaad simpel: je steekt overal lange satéprikkers in de grond, zodat de kat geen plek ziet om zijn kont neer te planten. Nadeel: je hebt enorm veel stokjes nodig en het ziet er niet uit. Resultaat: geen, de kat loopt de stokjes gewoon omver. Ik geef het nog wel een kans om katten te ontmoedigen zich te nestelen in een bloempot of -bak.

peper strooien. Had ik ook ergens gelezen, maar blijkbaar niet zo grondig, want ik dacht eerst dat je peperbollen moest strooien. Uiteindelijk wees een collega mij erop dat het gemalen peper moest zijn, waarvoor dank. Voordeel: misschien komen er binnenkort peperplantjes uit, haha. Nadeel: geld- en tijdverlies. En je staat daar wel een beetje belachelijk met je pepermolen in de tuin. Resultaat: nougatbollen. Allez ja, moesten het nu nog nougatbollen zijn…

Cat Away. Na twee mislukte experimenten repte ik me naar de tuinspeciaalzaak voor professioneel gerief. Voordeel: zeer eenvoudig te gebruiken: je strooit het antikattenpoeder alsof je een gigantische salade kruidt. Nadeel: met de eerste regen (en die valt in ons kikkerlandje regelmatig) is het poeder weg. En alvast een buurkat was niet echt onder de indruk, maar kwam zelfs nieuwsgierig snuffelen. De mensen daarentegen vonden de stevige lookgeur maar niets. Resultaat: noppes, katten vinden onze tuin, net als wij, veel te gezellig.

water sproeien. Katten en water, het zullen nooit dikke vriendjes worden. Voordeel: een vrij onschuldig trucje: met een plantenspuit besproei je de op heterdaad betrapte kat. Kattenopvoeding, quoi. Nadeel: je moet de kat op heterdaad betrappen. Resultaat: werkt prima als je in de tuin kampeert, maar zodra de kat van huis is, dansen de muizen. Waarbij de muizen in dit geval de katten zijn. Volgt u nog?

Staat er nog op het programma: citroenschillen, lavendel en dennenappels. Wordt vervolgd!

Heb je nog tips voor mij? Zwier ze maar in de comments. Zolang mijn budget, technische kennis en ethiek het toelaat, test ik ze graag voor je uit!

Een van de oh zo schattige daders.

Een van de oh zo schattige daders.

Advertentie

7 thoughts on “Kattenkwaad

 1. ik las ook nog dat cacaodopjes (te koop in tuincenter) of koffiegruis zouden helpen
  enneh: wat die ethiek betreft: de buren van mijn schoonoma zetten kattenklemmen 😐 haar vorige kat is met een half hoofd teruggekomen 😦 haar nieuwe kat blijft binnen en als ze buiten mag is het aan de leiband, hoe grappig dat er ook uitziet… veel succes ermee (zowel met de katten als met je blog 🙂 )

 2. topblogje bie 🙂 ik volg!!
  damn, ik wou water voorstellen maar dat staat toch al wel helemaal onderaan zekers!
  verder geen nuttige tips hier, succes ermee 🙂

 3. Neem een hond! En die kan je leren om zijn kakjes op één bepaalde plek neer te mikken. Haha 🙂
  Nee, betere tip kan ik niet bedenken… Maar good luck met het verdere onderzoek en als ge de oplossing gevonden hebt, lees ik ’t graag. Uit curieusiteit, want ’t is ni da ik veel last heb van katten op mijn terrasje op ’t derde verdiep 🙂
  X

 4. Oh ik had ook een tip via Pinterest gepind, maar blijkt hierboven al te staan: koffiegruis 🙂
  Om toch nog een beetje meer uitleg te geven, dit stond erbij: “Used coffee grounds…enrich your garden soil and keep unwanted critters from getting in your garden (helps keep away stray cats from using your garden as a litter box too) Also pesky sugar ants..spread around the property and in the kitchen window sill will keep them out of your home.”
  Ik verzamel nu al een paar weken onze gebruikte koffie in een bakje, binnenkort zal ik het eens in onze tuin verspreiden. Wij hebben ook wel wat buurtkatten dus ik hoop dat ze wegblijven…. 🙂
  Leuke blog trouwens, keep up te good work!!!

 5. Hoi,
  Ik kan me volledig vinden in de beschrijvingen. Hallelujah, we zijn niet alleen!
  Soit, ik (en ook anderen met mij lees ik) moet concluderen dat alle “remedies” om katten te weren niet werken. Live with it: there will be kaka!!
  Ik gooi daarom graag fase 2 van het strijdplan op tafel: wat helpt om zo snel mogelijk die stank van kattenkak te bedwingen? Ik schep het goedje namelijk weg met een handschepje, maar op vruchtbare (en verse) dagen als vandaag blijft er ongewild toch wel steeds wat vers smeer aan ons gras kleven. Same story als je checkup niet grondig genoeg was voordat je de grasmachine boven haalt. Een garantie op een uur gevloek als je dacht van wat van het mooie weer te genieten…:-(
  Iemand die zich hier al op toegelegd heeft toevallig?
  Ik ben benieuwd!
  Groetjes, Myriam
  Ik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s