Meeldauw

Korenbloemblad aangetast door echte meeldauw.

Korenbloemblad aangetast door echte meeldauw.

Weet je nog dat ik een rups ontdekte in onze tuin? Datzelfde moment zag ik ook dat het korenbloemhoekje bijna volledig aangetast was door een witachtige schimmel. Paniek!

Ondertussen beloof ik plechtig nooit meer een rups te doden (ik heb er zelfs een speciaal hoekje voor gemaakt in de tuin). Maar voor meeldauw blijf ik genadeloos.

Er schijnen twee soorten meeldauw te zijn: echte en valse. Vergis je niet, beide soorten zijn heel vervelend voor je planten. Op deze pagina staat heel netjes het verschil tussen beide schimmels uitgelegd.

Mijn aanpak tegen de echte meeldauw is voorlopig simpel. Allereerst heb ik alle aangetaste bladeren verwijderd. Je gooit deze best niet op je composthoop, maar meteen in de groenafvalbak.

Daarna haastte ik mij naar de doe-het-zelfzaak voor een pak Microsulfo Spuitzwavel van Bayer. Het was even zoeken, want – expres of niet – terwijl alle uiterst giftige producten zoals bijvoorbeeld Roundup de rekken domineerden, vond ik de spuitzwavel ergens helemaal weggestoken onderaan.

Alhoewel ‘spuitzwavel’ nogal toxisch klinkt, mag het gebruikt worden in de biologische landbouw. Zwavel komt voor in de natuur en spuitzwavel kan gewonnen worden uit kalksteen. Velt weet hier nog het een en ander over te vertellen.

Desalniettemin blijf je best voorzichtig bij het gebruik van spuitzwavel. Gebruik het niet tegen de wind in, was je handen goed achteraf,… Enfin, volg de instructies op het pak. Je hebt ook een verstuiver nodig om het goedje over je planten te verspreiden.

Na een weekje dagelijks sproeien, ziet het plantje er al veel beter uit. Vanaf nu blijf ik voorlopig een keer per week de korenbloem behandelen.

Heb je zelf nog tips om meeldauw (echte of valse) te vermijden en bestrijden? Delen alstublieft, dankuwel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s