Dood aan de weps

Het is net augustus en ja, daar zijn de wespen weer. Ik heb een hekel aan hoe ze een smakelijke maaltijd buiten helemaal kunnen verpesten.

Dan maar dood aan de wesp? Toch zijn wespen – of zoals mijn Kempische vader het zegt: wepsen – nuttige beestjes. Ze krijgen veel te weinig applaus voor hun belangrijkste bezigheid: het verorberen van vliegen en muggen. Een vijand van muggen is een vriend van mij. Zolang deze zich kan gedragen, althans.

Een paar tips houden de wesp (zo goed als) uit de tuin:

  • laat nooit etensresten of verpakkingen buiten liggen.
  • Loop niet op blote voeten door het gras, want wespen steken als je op ze stapt (wat ook geldt voor andere insecten zoals hommels en bijen).
  • Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of gebrande koffie in de tuin. Wespen hebben een hekel aan deze geuren.
  • Staat je vuilbak buiten? Dek deze dan goed af en maak het regelmatig schoon.
  • Wespen houden van zoete geuren, zoals parfum en verzorgingsproducten. Een beetje spaarzaamheid kan geen kwaad als je in ruil een rustig moment buiten wil hebben.
  • Controleer regelmatig de plaatsen waar ooit een wespennest hing. De kans dat er op deze plekken een nieuw komt, is groot.

Als je echt veel last hebt, kan je ook wespenvallen plaatsen. De makkelijkste en meest diy manier is met een petfles (klik), maar er bestaan ook glazen vallen. Als lokmiddel kan je frisdrank, water en siroop of water, citroensap en suiker gebruiken. De val hang je best op een zonnige plek en niet te dicht bij je eettafel. Let op, want de val zal waarschijnlijk veel buurtwespen aantrekken!

Te laat? Zeker niet krabben aan de wespensteek! De angel verwijder je met een pincet, zonder te knijpen. Je kan het gif eruit zuigen en er ijsblokjes op leggen. Voor een steek in de mond, tong, neus, of hals of waarvan je allergische reacties krijgt, moet je sowieso naar de spoed.

Een wespensteekvrije zomer gewenst!

Advertenties

4 thoughts on “Dood aan de weps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s