Nay or yea

Over smaak valt niet te twisten. Behalve als je met de andere moet samenleven natuurlijk. Gelukkig komen het lief en ik best goed overeen. Handig, want het laatste jaar hebben we al belachelijk veel keuzes moeten maken: van gordijnen over stopcontacten tot vloeren. Verbouwen, zucht, ik zou er een blog over vol kunnen schrijven.

Maar dat doe ik niet. Veel leuker is het om over ons stadstuintje te praten. En daar zitten we nu met een dilemma. Moeten we onze slangenden laten kappen of niet?

De slangenden, ook wel apenverdriet genoemd

De slangenden, ook wel apenverdriet genoemd

Laat je niets wijsmaken door deze semi-artistieke foto (ik heb een nieuw knopje ontdekt op mijn camera). Onze slangenden is – naar mijn bescheiden mening – spuuglelijk. Helaas denkt het lief er anders over.

Zijn argumenten pro:

 • mooi, allez ja, eerder ‘speciaal’
 • het hele jaar door groen
 • je gaat toch geen boom kappen?
 • de enige boom waar de katten niet aankomen

mijn argumenten contra:

 • lelijk, allez ja, eerder afzichtelijk
 • staat in het meest zonnige hoekje van de tuin, wat een prima plek is voor een moestuin
 • uitheems (komt veel voor in Chili)
 • gvd pijnlijk (vandaag weer een vinger gesneden aan zijn naalden)

Kortom, we zijn er nog niet uit. Daarom maken we er ondertussen het beste van. Om de lelijke stam te verbergen, roep ik de hulp in van een clematis. En toegegeven, zijn takken zijn ideaal om onze potplanten te beschermen tegen de buurtkatten.

We beslissen later wel.

clematis

7 thoughts on “Nay or yea

 1. Ik denk dat de juiste omschrijving ‘spuuglelijk’ is. Bij mij zou in zo’n geval dan ook de vraag zijn wanneer ik hem zou kappen, niet of ik hem zou kappen.
  Als hij toch moet blijven staan zou je een clematis montana in de boom kunnen laten slingeren (die groeit veel feller dan al die grootbloemige clematissoorten).

 2. Hier is maar één antwoord mogelijk: weg ermee. Dat stuk vegetatie wordt ontzettend hoog en breed, heeft wat mij betreft de schoonheid van Quasimodo na een uitslaande brand, hoort thuis in een soortement van exotentuin slash een park in plaats van in een kleine siertuin en is mijns inziens dan ook niet bepaald een boom om te knuffelen.
  In de jaren ’60 was zo’n Apenverdriet alleszins niet speciaal; alleen al in de ouderlijke straat – amper 250 meter lang – stonden er vier. Heden heerst daar de goede smaak en zijn ze verdwenen.
  Er zijn tal van andere groenblijvers (denk vooral richting heesters) die zijn plaats kunnen innemen. En als je toch voor een nieuwe groenblijvende boom opteert (al eens aan Magnolia grandiflora gedacht?): met wat kippengaas rond de stam fungeert deze niet langer als kattenkrabpaal.

 3. Is er al afgesproken vanaf hoeveel ‘weg met de lelijke boom’ reacties op dit postje moet het lief hem moet afgeven? Want same here: weg ermee! Té lelijk voor woorden! Go moestuin! 😉

 4. In de jaren zestig werd hij veel aangeplant, toen leek hij – klein nog – zo mooi exotisch…
  Inmiddels zijn het grote, dominerende exemplaren geworden.
  Tja, apart en ruig stekelig is hij wel… Eigenlijk meer een boom voor een arboretum dan voor een kleine privétuin. Zoals Menck al zei.
  Onderhandelen met manlief voor een goed alternatief.

 5. Een slangenden is lelijk. Vreselijk lelijk. Ongelooflijk lelijk.
  Want een slangenden staat altijd in een veel te kleine tuin waar hij veel te groot voor wordt.

  Maar een Araucaria is mooi… een Araucaria uit de gedichten van Pablo Neruda is een boom die in de Chileense nevelwouden met zijn stakerige takken naar de hemel reikt…
  En als je dan tijdens een wandeling in het Zoniënwoud plots een slangenden ziet staan die in een wijdse omgeving tot zijn volwassen grootte is kunnen uitgroeien, dan zie je ineens dat een slangenden/Araucaria inderdaad een mooie boom kan zijn… maar niet in een tuintje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s