Zonnestruik

Vorig jaar stonden er een stuk of 8 zonnebloemen in onze tuin. We hadden de tuin met huis net gekocht en er was weinig tijd om na te denken over een deftig tuinplan. Al gauw bleek dat 8 exemplaren net iets te veel van het goede zijn. De planten palmden samen ongeveer de helft van de ruimte in van ons bescheiden stadstuintje.

Op het einde van de zomer, wanneer de zonnebloemen doorbogen van het gewicht van de pitjes, leek onze tuin net een oerwoud. Een gezellig, vrolijk oerwoud, dat wel.

Na deze overdosis zonnebloem besloten we om ons dit jaar op andere bloemen en planten te concentreren. Maar dat was buiten de Helianthus annuus Avondzon zelf gerekend.

In het voorjaar schoten er plots 3 plantjes op. Twee daarvan overleefden de vele bittere veldslagen die in onze tuin tussen de buurtkatten uitgevochten worden niet, maar de derde groeide uit tot een reus van een plant.

Dankzij het klimrek kan de bloem zich min of meer rechthouden.

Dankzij het klimrek kan de bloem zich min of meer rechthouden.

Niet alleen de lengte is indrukwekkend, deze avondzonnebloem groeide zelfs uit tot een heuse struik! Ik tel meer dan 20 bloemknopjes aan een en dezelfde stengel. Gelukkig koos de plant een plekje onder ons plantenklimrek, zodat het toch nog de nodige steun krijgt.

Het was ook dit jaar weer een plezier om de hommeltjes te zien die op de nectar afkomen. De bloemen zijn trouwens prachtig in een vaasje.

Net als vorig jaar laten we de verwelkte bloemen aan de plant hangen. Zo hebben de vogels nog iets om van te smullen deze herfst. En wie weet, zien we dit voorjaar weer een nieuw scheutje te voorschijn komen…

Advertenties

3 thoughts on “Zonnestruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s