Stadsoogsten #3

Op de derde avond van Stadsoogsten stonden er weer een reeks interessante sprekers op het programma. De rode draad was deze keer duurzame voeding. Wist je dat maar liefst een derde van het eten in onze voedselketen weggegooid wordt? Het meeste van het weggegooide voedsel is zelfs perfect eetbaar.

Het belandt bij het afval omdat het niet voldoet aan eisen die niets met de smaak of kwaliteit van het product te maken hebben. Bananen die bijvoorbeeld niet de juiste krommingsgraad hebben, gooit men weg. Of het verdwijnt in de vuilbak omdat de vervaldatum verstreken is, terwijl het eigenlijk nog prima te eten is.

Supermarkten gooien erg veel eten weg nog voor het vervallen is. En dat is ook een beetje mijn schuld, want net als heel veel mensen grijp ik in de winkel altijd naar de producten achteraan in het rek en laat ik het eten dat twee dagen later vervalt, liggen, ook al maak ik het diezelfde avond nog klaar. Iets om te onthouden voor de volgende keer in de supermarkt.

Enfin, het was een boeiende avond. Een medewerker van EVA vzw mocht de spits afbijten met een pleidooi over minder vlees consumeren. Preaching to the choir. Voedsel dat ooit een hartslag had, weer ik al jaren van mijn menu. Dit filmpje over Donderdag Veggiedag vat goed samen waarom een beetje minder vlees eten veel impact heeft. En ’t is nog lekker ook.

De volgende aan de beurt waren twee mensen van Velt. Veltapen, de Antwerpse afdeling, is onder andere bezig met duurzame voeding. Ze proberen een brug te slaan tussen supermarkten die producten weggooien die nog perfect eetbaar zijn (gedeukt fruit, net wel of niet vervallen producten, kapotte verpakkingen,…) en volkskeukens. Mooi initiatief!

Ten slotte mocht een ambtenaar van de milieudienst van Stad Antwerpen nog even het project ‘Stadslab2050’ voorstellen. Antwerpen moet tegen 2050 een duurzame stad zijn. Op 10 oktober organiseren ze een ontmoetingsdag waarvoor alle Antwerpenaren met een groen idee welkom zijn.

Volgende week vrijdag is het alweer de laatste keer Stadsoogsten, vanaf 19u in Designcentrum De Winkelhaak in Antwerpen. Misschien tot dan?

4 thoughts on “Stadsoogsten #3

  1. Een mooi voorbeeld : de appel ‘Pink Lady’. Er is me ooit verteld dat nog geen 30% van deze appels in de winkelrekken komen, ze moeten niet alleen vrij van vlekjes zijn, ook perfect gekleurd zijn én in een bepaald grootte-kaliber vallen (dat laatste is niet het geval voor andere appels in de winkel). Zelf gooien we al ons etensafval bij de kippen, die er ons eitjes voor in de plaats geven…

    • Wow, inderdaad een goed voorbeeld… De voorwaarden waaraan groenten en fruit moeten voldoen, zijn vaak absurd.
      Ik snap wel dat eten met een deuk of vlekjes niet zo makkelijk verkocht geraken, maar er moeten andere manieren zijn om het dan te verwerken (bv als voer voor kippen of varkens of als compote). Ik ga in ieder geval minder op het uiterlijk af dan vroeger.

  2. Was ne kei-interessante avond! Ik ga ook niet meer achteraan in het rek grijpen naar dingen die ik toch snel ga klaarmaken, én de EVA-receptjes uittesten! Alle beetjes helpen hé. Heb al spijt da ik er volgende week niet kan bij zijn, maar ik reken op een goei verslagje van u hé 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s