Geen woorden maar zaden

Hipperdepip hoera! Precies een jaar geleden richtte de bib in Londerzeel de allereerste Belgische zadenbib op. Ondertussen zijn er in andere bibliotheken gelijkaardige initiatieven opgestart, bijvoorbeeld in Denderleeuw. Sint-Agatha-Berchem start ermee in de lente van 2014 en het EcoHuis lanceert het in het najaar van 2013 in Antwerpen.

Hoe het werkt? In een zadenbib kan iedereen zijn zelf geoogste zaden uitwisselen met andere tuiniers. Je brengt de overschot van je zaden naar de zadenbib. Daar worden ze verpakt, er wordt een zakje ontworpen en informatie aangemaakt op de website mijntuin.org. Iedereen kan de zaden gratis lenen, zodra je lid bent van Mijn Tuin.

Wie zaden leent, wordt gevraagd om zaden van de zelfgekweekte planten terug naar de zadenbib te brengen. Er is geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de zadenbib wordt voor 100% gebouwd op onderling vertrouwen.

Ik ga binnenkort zeker een kijkje nemen in het Ecohuis. Heb jij al ervaring met de zadenbib?

Advertenties

2 thoughts on “Geen woorden maar zaden

  1. Altijd jaloers op een goeie titel 😉
    Wil ook wel eens gaan kijken in ’t ecohuis, want ik kan mij daar toch wel weinig bij voorstellen, zenne. Zaden lenen, zaden terugbrengen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s