Het lekkerste terras

Kerstvakantie, dat betekent ten huize Groentje en Co vooral familie en vrienden bezoeken en een aantal huis- en tuinklusjes van onze to do-lijst schrappen. En tussendoor vooral niet te veel plannen of rennen, maar regelmatig met een boekje in de zetel kruipen. Heerlijk!

En zo komt het dus dat je op deze blog de komende dagen twee – misschien wel drie – boekrecensies te lezen zal krijgen, uiteraard allemaal over tuinieren.

Het-lekkerste-terras-grootHet eerste tuinboek dat ik uitlas was ‘Het lekkerste terras’ van Angelo Dorny. Naar het schijnt is deze jongen bekend van tv, maar eerlijk gezegd deed zijn naam noch zijn gezicht een belletje rinkelen. Hij draaft regelmatig op als tuinspecialist in het VTM-programma De Keuken van Sofie, waar ik zelf nooit naar kijk. Dat moet Sofie Dumont zeker niet persoonlijk nemen, want ik houd sowieso niet van kookprogramma’s (nee, ook niet die van Jeroen Meus of Piet Huysentruyt).

Terug naar Angelo. ‘Het lekkerste terras’ is na ‘Angelo’s groentetuin’ zijn tweede tuinboek. Zoals de naam doet vermoeden, heeft Angelo het over tuinieren op kleine oppervlaktes en bij voorkeur in potten. Alle mogelijk onderwerpen komen aan bod voor de beginnende pottentuinier: soorten potten, de juiste potgrond, water geven, groenten en kruiden die het goed doen in potten, slakken bestrijden,…

Het boek is erg overzichtelijk en fris vormgegeven. De elf hoofdstukken zijn vaak twee à drie pagina’s lang, waarop korte blokken tekst en foto’s elkaar afwisselen. Soms blijf je wat op je honger zitten, zoals in het hoofdstuk over het combineren van groenten, kruiden en bloemen. Daar had ik graag wat meer voorbeelden gelezen over welke planten het extra goed doen als ze in elkaars buurt staan.

Omdat niet elke groente geschikt is om in een bloempot te kweken, toont Angelo in het voorlaatste hoofdstuk welke groenten je een relatief hoge opbrengst kunnen bezorgen. Sla, tomaten, komkommer, aardappelen en ui zijn enkele voorbeelden die het goed doen op elk terras.

Wanneer je dan je groenten geoogst hebt, kan je in de keuken aan de slag met de tien recepten achteraan het boek. De eenvoudige recepten nemen niet meer dan een halfuur kooktijd in beslag en smaken natuurlijk dankzij de zelfgekweekte groenten en kruiden extra lekker!

Kort samengevat is ‘Het lekkerste terras’ een mooi en leesbaar tuinboek voor de beginnende (stads)tuinier die het maximum wil halen uit de kleinste buitenruimtes.

Fijne feesten gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s