Zo, 2013 is bijna op z’n einde. Tuingewijs heb ik dit jaar enorm veel geleerd en ik kijk uit naar de lente om er weer vollen bak in te vliegen!
Nu onze doorn in het oog – en dat was bijna letterlijk te nemen – vakkundig verwijderd is, kan ik me ook helemaal toeleggen op een nieuw ontwerp voor onze tuin. En zie hier een bijna naadloze overgang naar mijn derde boekrecensie tijdens deze kerstvakantie. Na ‘Het lekkerste terras’ en ‘Boven in de stad’ is het nu de beurt aan de ‘Minibijbel Tuin ontwerpen’ van Peter McHoy.
Peter McHoy belooft tips en ideeën om zelf je tuin te kunnen ontwerpen die je persoonlijkheid weerspiegelt. Klinkt goed!
Het boek start met een hoofdstuk over de basistechnieken van het tuinontwerpen. In duidelijke taal, vergezeld van foto’s en tekeningen legt McHoy stap voor stap uit hoe je een idee vertaalt naar een tuinplan. Hij geeft meteen een aantal basispatronen en -ideeën mee voor elk type tuin – of het nu een kleine stadstuin of een glooiende parktuin is. Interessant is ook dat de auteur aandacht heeft voor ongewone vormen – niet elke tuin heeft de afmetingen van een rechthoek. Met een aantal slimme tips zet McHoy de uitdagingen van een ongewone tuin naar zijn hand.
In de daaropvolgende hoofdstukken gaat de auteur dieper in op de verschillende types tuinen en hoe je het ontwerp daaraan aanpast. Zo bespreekt hij onderhoudsarme tuinen, terrassen en balkons, natuurvriendelijke tuinen, kleine tuinen, kindvriendelijke tuinen en moestuinen. De hoofdstukken over Japanse tuinen en ‘steen en water’ in de tuin vallen hier een beetje uit de toon, maar bevatten net als de andere delen enorm veel praktische tips en inspiratie – ook voor wie niet valt voor een Japanse lantaarn of rotsplantenwiel.
Dat is het grote pluspunt van het boek: er is voor elk wat wils. Zowel formele als informele, romantische als natuurlijke tuinen komen aan bod.
Elk hoofdstuk start met inspirerende ideeën: foto’s van tuinen met een korte uitleg over waarom het tuinontwerp werkt. Daarna brengt McHoy telkens een aantal toepassingen. Daarvoor haalt hij een element of functie uit het ontwerp, bijvoorbeeld ‘vogelhuisjes’ of ‘speelplekken’, en aan de hand van foto’s bespreekt hij enkele voorbeelden. Heel handig zijn de eenvoudige ‘ontwerptips’ die hij de lezer meegeeft, zoals de tip om het tuinmeubilair zo dicht mogelijk bij planten te zetten die geuren of dat je bij het ontwerp van een vijver ook rekening moet houden bij de aanblik van de tuin in de winter.
Per hoofdstuk werkt McHoy ook een aantal tuinontwerpen uit in verschillende stijlen. Is de zakelijke tuin niets voor jou, dan haal je vaak toch nog informatie uit de bijhorende stappenplannen om een tuinelement zoals een pergola of tegelterras aan te leggen. Elk hoofdstuk sluit de auteur af met een plantenlijst, aangepast aan het tuintype.
De eerste druk van het boek is al uit 1998. Het is dus niet te verbazen dat sommige foto’s een beetje gedateerd aanvoelen. Ook het hoofdstuk over de Japanse tuin vind ik persoonlijk overbodig geworden. Toch blijft het boek relevant en dankzij de meer dan 50 ontwerpen en tips een echte ‘bijbel’ voor de tuinliefhebber.
Ik weet alvast wat doen in 2014. Maar eerst gaan we nog lekker uitgebreid klinken op het nieuwe jaar. Ik wens iedereen een 2014 waarin je zo veel mogelijk kan genieten van zalig ruikende bloemen en geslaagde oogsten. Veel plezier en tot volgende jaar!
Dat ziet er dan in ieder geval een beter boek dan het vorige. Nu zelf aan de slag. Ik wens je een fijn 2014, met veel wilde plannen die je kan uitvoeren. En die doorn in het oog, leek me – conform het spreekwoord – eerder een flinke balk.
Bedankt! Ook voor jou veel tuinplezier, ben benieuwd hoe je tuin nog verder zal evolueren in 2014!
Groentje, ik wens je veel inspiratie voor het ontwerpen van nieuwe stukjes tuin toe! Leuk te lezen, die recensies van de tuinboeken.
En als ik de araucaria ergens zie – vooral in kleine voortuintjes – moet ik altijd aan jou denken 😉
Een heel mooi 2014 gewenst, hartelijke groet, Zem.
Bedankt Zem!
Fijne feesten en een goed begin van 2014 gewenst!