Niet zo fijn stof

Aan onze gevel hangt sinds begin deze week een aardbeienplant. Op zich niets bijzonders, er hangen wel vaker (helaas nog niet vaak genoeg) planten tegen gevels, maar dit plantje is een van de duizend aardbeienplanten die Universiteit Antwerpen inzet om het fijn stof in de stad te meten.

Onze bijdrage aan het Airbezenproject

Onze aardbeienplant

Twee maanden lang verzorgen vrijwilligers net als ik uit alle hoeken van de stad een aardbeienplantje. De plant moet aan de voorgevel van het huis bevestigd zijn, bij voorkeur op de eerste verdieping. Je mag het alleen af en toe water geven, maar niet bemesten of verpotten. In het weekend van 10 mei moet iedereen een stengel met blaadjes afknippen en het staaltje afleveren aan een inzamelpunt.

De universiteit zal dan via biomagnetische monitoring onderzoeken hoeveel fijn stof er op de bladeren en dus ook in de lucht zit. Doordat de meetstations over de hele stad verspreid zijn, kunnen de onderzoekers een kaart opstellen met de magnetische waarden in de hele stad. Op deze manier kunnen ze niet alleen de lokale luchtkwaliteit tonen, maar ook mogelijke knelpunten bovenhalen.

De affiche van de campagne.

De affiche van de campagne

Het onderzoek van Universiteit Antwerpen kan niet actueler zijn. Wie de laatste tijd de berichten in de media heeft gevolgd, weet dat we een serieus probleem hebben met onze luchtkwaliteit. Denk maar aan de hele heisa rond het Oosterweeltracé of het smogalarm dat afgelopen week werd afgekondigd.

En nu maar duimen dat we het potje stevig genoeg bevestigd hebben en het de twee maanden zal overleven.

Advertenties

15 thoughts on “Niet zo fijn stof

  • Dat heb ik ook gelezen.
   Moderne autos zijn uitgerust met roetfilters.
   Zorgt wel voor beetje extra co2.
   5kg brandhout zou overeen komen met 10000km dieselrijden.
   Wel in de industrie/vrachtverkeer/scheepvaart kan er nog sterk aan roetuitstoot gewerkt worden denk ik.

   • Wel gek dan dat ze smogalarm afkondigen voor auto’s… Misschien rijden er nog vele oude modellen rond? De onze is bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar oud en is een diesel.
    Over het effect van kachels mogen ze meer heisa maken, want ik denk niet dat veel mensen dat weten! (ik wist het ook niet, gelukkig hebben we onze open haard weggehaald).

   • Dat is zeker juist. Ik laat de auto zoveel mogelijk staan.
    Maar hier richt het onderzoek zich op fijn stof he…
    Dit heeft ook een grotere rechtstreekse impact op onze gezondheid dan co2.

 1. Fijn stof van het verkeer komt niet alleen uit de uitlaat. Ook bij het remmen en het verslijten van de banden komt een niet te verwaarlozen hoeveelheid fijn stof vrij.

  En wat de houtkachels betreft, daar heb je een punt qua fijn stof. Maar hier moet je ook naar het sociale gegeven kijken. Een auto is nog steeds een luxeproduct en hier zijn genoeg alternatieven voor. Dit kan je aanpakken.
  Houtkachels zijn juist middelen waar mensen naar terug grijpen, wanneer stoken op gas en olie te duur wordt. Hier kan je moeilijk maatregelen nemen, want dan komen de minder bedeelden letterlijk en figuurlijk in de kou te staan.

 2. ik ontdekte deze week pas van het project, heel jammer want ik had ook wel zo’n airbees-mEETstation willen zijn 🙂 ik reken nu op u voor het opvolgen van de resultaten enzo hé 😉

  ennueuhm, merci voor de info over de houtkachels, da wist ik nog ni 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s