Molluscofobie

Als er een dier is dat me de kriebels geeft, is het de (naakt)slak. De gedachte alleen al geeft me koude rillingen, laat staan dat ik ooit zo’n beestje zou aanraken.  Een vorm van molluscofobie, als het ware.

Dat ik walg van deze beestjes is natuurlijk geen reden om ze en masse uit te roeien. Slakken hebben hun nut als opruimers van de natuur. Helaas barst de slakkenpopulatie in onze tuin uit zijn voegen.  ’s Avonds struikel je bijna over deze glibberige beestjes en ze doen zich vooral te goed aan onze korenbloemen en aardbeienplantjes. Om van de schade aan onze wormenbak nog maar te zwijgen.

Zo rond deze tijd leggen de volwassen exemplaren trouwens massaal eieren die snel uitkomen. Tijd voor actie dus!

Een slakkenprobleem aanpakken doe je op twee manieren: via preventie en via bestrijding. Juist omdat ze nu hun eieren leggen, is het de ideale moment om de populatie wat te verminderen. Dan kan via:

 • slakkenvallen met daarin een lokstof, zoals bier, honden- en katteneten, fruit, een honing- en gistmengsel dat je eerst kookt. Voordeel: is erg goedkoop en makkelijk te installeren. Nadeel: je moet de slakkenlijkjes zelf opruimen en het trekt slakken aan uit buurtuinen.
 • eco-vriendelijke anti-slakkenkorrels strooien die de slakken opeten. Voordeel: de slakken zoeken zelf een plekje om te sterven waardoor je tuin niet bezaait ligt met dode beesten. Nadeel: duurder en trekt ook slakken aan.
 • het koesteren van natuurlijke vijanden van de slak, zoals merels, eenden, egels, kippen, kikkers en padden. Voordeel: je krijgt er vrienden bij. Nadeel: plan op lange termijn en niet altijd evident voor de stadstuin (hoe zou een egel ooit in onze ingesloten tuin terecht kunnen komen?)
 • nematoden of aaltjes inschakelen. Deze parasiet gaat op zoek naar naaktslakken en vernietigt ze daarna. Voordeel: biologische bestrijdingsmiddel. Nadeel: nogal omslachtig om de beestjes los te laten in de tuin.
 • slakken vangen en verdrinken (of in twee knippen met een schaar). Voordeel: goedkoop. Nadeel: een no-no voor een tuinierder met slakkenvrees.

Zelf koos ik voor slakkenkorrels die ik ondertussen al drie keer in onze tuin rondstrooide. Op het eerste gezicht lijkt de schade aan onze planten minder te worden, maar toch betrap ik nog regelmatig een exemplaar.

Daarom is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor preventieve maatregelen:

 • kies voor planten waar slakken niet dol op zijn, of omring de belaagde planten met sterk geurende kruiden. Denk hierbij aan tijm, rozemarijn, salie of look, snijbiet, gember, knoflook, bieslook, munt, rode kool, witlof, vingerhoedskruid.
 • strooi koffiegruis rond de planten
 • trek thee van look en giet dit rond de planten
 • slakken houden niet van scherpe hindernissen. Je kan het hen dus extra moeilijk maken door bijvoorbeeld fijne eierschalen, grint en dennennaalden tussen de planten te strooien.
 • koperstrips rond je planten of bloempotten leggen. Slakken krijgen elektrische shocks van koper en zullen de barrière niet oversteken.
 • zeewier rond planten leggen. Zeewier is te zout voor de slak.

Wat je zeker niet mag doen, is zout strooien op de slak. Hoe zeer ik de beesten ook verfoei, zo’n lijdensweg verdienen ze niet. Mocht dat je geen moer kunnen schelen, weet dan dat zout schadelijk is voor de bodem en planten.

Heb je zelf nog tips, dan hoor ik het graag!

4 thoughts on “Molluscofobie

 1. Molluscofobie: mooi gezegd. Tja, ik waag me niet meer aan planten, die een delicatesse blijken te zijn voor slakken. In een speciaal geval strooi ik de eco-korrels om een gekoesterde plant of deze gaan in een pot met koperband eromheen. Dit helpt wel. Of de plant hoog zetten op een tafel: moeten de slakken verder klimmen 😉
  Ik maak me niet meer zo druk om die gladde jongens. Ze zijn, als je ze beter bekijkt, best mooi met die oogjes op steeltjes…

 2. Tegen slakken strooi ik dus ook eco-korreltjes.Niet teveel en alleen om planten die ‘slakgevoelig’ zijn. Wel bijhouden omdat ze melten bij regen. Soms vang ik ze levend in een slakkenval of raap ze op, stop ze in een emmertje met deksel en gooi ze er in het bos, 2 km verderop weer uit.
  Tegen bladluis heb ik een probaat middel van mijn oma.
  1 dl spiritus en 1 dl groene zeep goed los kloppen op 2 liter water. Daarmee de aangetaste planten bespuiten. De plant blijft leven en de luis gaat dood.
  Helpt soms ook bij andere schadelijke diertjes bv in fruitbomen.
  Als laatste een tip tegen rupsen van vooral het Koolwitje. Plant flink wat Oos-tIndische Kers. Vinden ze heerlijk. Omstreeks augustus wordt dat helemaal kaal gegeten maar dan komt later weer bij. De bloemen en de peultjes kun je ook zelf eten. De peultjes kun je inmaken als kappertjes. Overigens je koolplanten vroeg beschermen met dundoek werkt ook prima tegen rupsen

 3. Naaktslakken zijn inderdaad boefjes, want die leven uitsluitend van levende planten. Maar huisjesslakken zijn juist nuttig, want zij ruimen plantenresten en algen op! Behalve die effen grijsbruine, die eet zowel dood als levend. Ik hanteer als stelregel dat de mooie slakken mogen blijven (soms leg ik ze op de composthoop) en de lelijke kieper ik over de rand van mijn dakterras voor de vogels.

  @Judith: dit mengsel is milieuvriendelijk, maar bestrijdt ook nuttige insecten, zoals larven van lieveheersbeestjes. Ik heb nu bananenschillen & knoflooktenen gelegd bij de wortels van door luis aangetaste planten, en gooi schillen van ui & knoflook bij de compostthee (die ik toch al maak) en dat bevalt goed. De luizen zijn veel minder en inmiddels hebben de lieveheersbeestjes de bestrijding op zich genomen, wat toch altijd de beste oplossing is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s