De stadstuin van Tamara

Onlangs maakte ik kennis met Tamara, een Russische dame die al vele jaren met haar man in Merksem (Antwerpen) woont. Tamara is gepassioneerd door cactussen en succulenten en nodigde me uit om eens te komen kijken naar haar dak- en wintertuin.

Curieuzeneus als ik ben naar andermans stadstuin, laat ik zo’n uitnodiging niet aan mij voorbij gaan. En het was absoluut de moeite!

Tamara in haar wintertuin.

Tamara in haar wintertuin.

Overal waar je kijkt, zie je cactussen en vetplanten.

Overal waar je kijkt, zie je cactussen en vetplanten.

Wat ooit een gewoon dakterras was, is ondertussen omgetoverd tot een fantastische wintertuin waar elk plekje benut wordt. Overal waar je kijkt, staat of hangt een plant. Spiegels zorgen voor extra licht.

Tamara’s man bouwde eigenhandig een serre bovenop het terras en gebruikte daarvoor aluminium ramen in alle formaten. Het is niet alleen kostenbesparend om met gerecycleerd materiaal aan de slag te gaan. In de zomer gaan alle ramen open, zodat de planten genoeg lucht krijgen en insecten hun gang kunnen gaan. Er bloeit dan ook altijd wel een plantje.

Tamara's man recycleerde aluminium ramen tot een op maat gemaakte serre.

Tamara’s man recycleerde aluminium ramen tot een op maat gemaakte serre.

Het minste dat je kan zeggen, is dat het koppel erg inventief is. Een stuk glijbaan wordt omgetoverd tot een waterval, om de luchtvochtigheid in de serre te verbeteren.

Een stuk glijbaan wordt binnenkort omgetoverd tot waterval.

Een stuk glijbaan wordt binnenkort omgetoverd tot waterval.

Tamara zorgt voor haar planten als zijn het haar kindjes. Haar goede zorgen werpen hun vruchten af – en dat mag je bijna letterlijk nemen. Elke plant in haar tuin geeft minstens een keer per jaar bloemen. “Sommige zo groot als een hoofd!”, aldus Tamara.

Een cactus is ondertussen meer dan zes meter hoog. “Voor deze cactus hebben we het dak van de serre verhoogd,” vertelt ze, “maar nu is het weer bijna te klein geworden. We zijn nog hard aan het nadenken over een oplossing. We kunnen niet nog eens het dak verhogen.” (lacht)

De hoogste cactus is meer dan zes meter lang.

De hoogste cactus is meer dan zes meter lang. De hangpotten worden aan metalen kettingen vastgemaakt.

Alle cactussen en succulenten verblijven tijdens koude dagen en nachten in de wintertuin, maar vanaf dat het weer het toelaat, verhuizen een aantal planten naar het dakterras. “Niet alle planten kunnen goed tegen direct zonlicht”, legt Tamara uit. “Vooral cactussen hebben veel baat bij zonlicht, dan geven ze mooie bloemen.” Sommige cactussen zet je best in de halfschaduw, andere kunnen de volle zon wel verdragen. Vrieskou kunnen ze geen van alle goed aan.

Op het dakterras kweekt Tamara ook groenten.

Op het dakterras kweekt Tamara ook groenten.

Naast vetplanten en cactussen, kweekt Tamara ook groenten, kruiden en fruit zoals aardbeien en bessen op haar dak. Ze gebruikt daarvoor onder andere emmers en zelfs een oud kinderzwembadje. Tomaten krijgen een ideale plek in de zon, maar uit de regen onder een gerecupereerde lichtkoepel op een houten kader.

Tamara teelt onder andere selder, uien en tomaten op haar daktuin.

Tamara teelt onder andere peterselie, uien en tomaten op haar daktuin.

Wat ik vooral onthoud van mijn bezoek, is de liefde voor haar planten, de vindingrijkheid om met een beperkte oppervlakte en gerecycleerd materiaal aan de slag te gaan en haar tip om cactussen – toch wel een echte kamerplant – in de zomer gewoon buiten te zetten.

Advertenties

6 thoughts on “De stadstuin van Tamara

  1. ‘k Zou mijn schoonmoeder eens moeten langssturen. Dan kan ik misschien mijn liefde voor cactussen herwinnen :p

    Prachtig om te zien hoe deze dame op een beperkte oppervlakte aan de slag gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s