Samentuinen achter glas

Hoe kan je niet enthousiast worden over de samentuinprojecten die overal uit de grond schieten? Ik werd in ieder geval behoorlijk vrolijk van mijn bezoek aan de gloednieuwe samentuin in de Oogststraat (!) in Berchem (Antwerpen).

Er wordt hard gewerkt in de samentuin.

Er wordt hard gewerkt in de samentuin.

Terwijl je in een volkstuin je eigen lapje grond bewerkt, werk je in een samentuin – wait for it – samen. Een samentuin draait om het menselijk contact, samenwerken en van elkaar leren. En ook om de oogst natuurlijk.

De samentuin in de Oogststraat werd een paar weken geleden opgestart in verlaten serres in de schaduw van Agfa-Gevaert op de grens tussen Mortsel en Antwerpen. De serres, waar ooit sierplanten gekweekt werden, stonden al vijftien jaar leeg.

De eens verlaten serres in de Oogststraat zijn nu ingepalmd door verschillende verenigingen.

De eens verlaten serres in de Oogststraat zijn nu ingepalmd door verschillende verenigingen.

Ondertussen zijn ze in handen van een projectontwikkelaar die er woningen wil bouwen. Voordat de serres platgegooid worden om plaats te maken voor appartementen of zo, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden, een proces dat naar schatting zo’n drie jaar kan duren. In tussentijd heeft de eigenaar toestemming gegeven om de serres als stadslandbouwproject te laten gebruiken. Voor een keer werkt de trage Belgische (of is het Vlaamse?) administratie in het voordeel van stadstuiniers.

De serres beslaan ongeveer 1500m². Ruimte zat voor verschillende verenigingen om aardbeien en tomaten te kweken. Onder andere Velt, voedselcollectief De Beek en zelfs theatergroep Walpurgis hebben een serre in gebruik.

De serre van Velt.

De serre van Velt.

Het stadslandbouwproject wordt ondersteund door buurtwerk Posthof. Zij laten op dit moment bijvoorbeeld een bodemtest uitvoeren zowel op de grond in de serres als eromheen. “Het is prettig om eens aan een project te werken dat omkaderd wordt”, aldus een van de initiatiefnemers van het collectief De Beek.

De serre van voedselcollectief De Beek.

De serre van voedselcollectief De Beek.

Wat ik zelf zo spannend aan dit project vind, is de mogelijkheid om eens andere groenten te kweken. Ik moest onmiddellijk denken aan een Kaapverdische dame uit een samentuinproject bij mij in de wijk. Zij liet haar familie zaden opsturen van bijvoorbeeld pindaplanten en ananas voor de samentuin in moestuinbakken. Of dat ooit iets geworden is, weet ik niet, maar de kans is groter dat het in de serres zal lukken, niet?

Er worden wel heel speciale tomaten gekweekt in de serres...

Er worden wel heel speciale tomaten gekweekt in de serres…

Je kan op de hoogte blijven van de activiteiten in de Oogststraat via deze Facebookpagina. Ik ben alvast fan!

Advertenties

9 thoughts on “Samentuinen achter glas

    • Dag Janine, de serres zijn verdeeld onder verschillende organisaties. Je kan eens horen bij buurtwerk Posthof waar je je kan aansluiten. De link naar hun contactgegevens staat in het bericht. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe lang het project nog loopt. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s