Luis in de dop

Het was zeker geen van de vele redenen waarom we besloten de rozenstruik om te hakken, maar wat was ik achteraf blij om eindelijk verlost te zijn van de bladluizen die zich hardnekkig op de struik verschuilden.

Helaas, net wanneer je denkt dat de plantenspuit met zeepsop verleden tijd is, duikt er weer een nieuw probleem op. Dat kondigde zich zo aan:

Enkele bladeren van de hortensia leken plots nat en kleverig.

Enkele bladeren van de hortensia leken plots nat en kleverig.

Sommige bladeren van de hortensiastruik leken vochtig en plakkerig.

Een snelle blik tussen de stengels van de  plant leverde volgend plaatje op:

De stengels zaten vol zwarte bolletjes.

De stengels zaten vol zwarte bolletjes.

Zwarte verdikkingen op de stengels van de hortensia. Even dacht ik nog dat het vergroeiingen waren op de houterige delen van de plant. Een snelle blik op het www leerde me dat ik met een invasie dopluizen zit.

Dopluizen zijn een soort schildluizen die,what’s in a name, luizen zijn met een hard pantser. Het zijn parasieten die zich te goed doen aan het sap van laat ons zeggen een hortensiastruik en een voor de plant giftige, plakkerige stof achterlaten. Misschien ook een verklaring waarom de planten onder de hortensia het niet echt schitterend doen.

Dopluizen zien eruit als groene – of in dit geval – bruine dopjes en scheiden honingdauw af, een goedje dat gesmaakt wordt door mieren, wespen en zelfs bepaalde bijensoorten. Voor de plant zelf is het minder leuk. Honingdauw verstikt de bladeren van de plant en trekt schimmels aan.

Korte metten dus! Na wat gegoogle startte ik met het handmatig verwijderen van de beestjes. Niet dat ik ze een voor een weg plukte. Omdat de meeste dopluizen zich op de houterige delen van de struik genesteld hadden, was het al behoorlijk effectief om met mijn hand (en tuinhandschoen) over de stengel te wrijven.

Daar is de plantenspuit weer!

Daar is de plantenspuit weer!

Om de resterende populatie aan te pakken, haalde ik mijn plantenspuit weer boven. Met een mengsel van biologisch afbreekbaar afwasmiddel, kookolie en veel water spoot ik alle geïnfecteerde stengels nat. Sommige luizen kon ik wegspuiten, van de andere hoop ik dat het middel zijn werk doet.

Volgende week zal ik dit nog een keer herhalen (en waarschijnlijk de weken erop ook nog), totdat de hortensia bobbelvrij verklaard kan worden.

Iemand al ervaring gehad met dopluizen? (Milieuvriendelijke) tips zijn meer dan welkom.

10 thoughts on “Luis in de dop

 1. Dopluizen zijn van de luizen het moeilijkst te bestrijden. Ooit heb ik wel eens elke luis met een penseeltje met spiritus aangestipt bij een geliefde kamerplant.
  Maar de ervaring leert dat ze toch weer terugkomen. Bij wegspuiten met een stevige straal verhuis je ze alleen naar een andere plek.
  Zucht dus.
  Ik kan maar één ding adviseren. De plant is waarschijnlijk verloren. Zorg dat je je grond optimaal verzorgt met goede compost (bij voorbeeld vivimus rond de planten strooien). Zo sterk mogelijke planten nemen, die bij je grondsoort en je omstandigheden passen (schaduw, halfschaduw). Gezonde planten met een sterk wortelgestel zullen minder snel worden aangetast.
  Je zou ook nog gewoon kunnen afwachten en lieve-heersbeestjes-hotelletjes ophangen – ze bestaan echt…
  Lees nog maar eens bij http://palmvrienden.net/jungle/uncategorized/schildluis-ecologisch-bestrijden/#.U2pLcFeTYTA
  Hopelijk heeft nog iemand een gouden tip!

  • Oei dat klinkt niet best…ik heb de indruk dat na mijn eerste sproeiactie de meeste luizen verdwenen zijn, maar dan blijft inderdaad de vraag waar naartoe (en voor hoe lang…)

 2. Zorg voor voldoende nestelgelegenheid voor allerlei nuttige insecten ( groene heesters/ stenen tussen planten/ omgekeerde bloempotten met hooi) en het evenwicht komt vanzelf.
  Nestelgelegenheid in hagen om kleine standvogels te huisvesten, staan ook met stip genoteerd….

  • Bedankt voor de tips! Een haag zal wat moeilijker worden in onze kleine stadstuin, maar stenen en andere insectenschuilplaatsen moeten zeker lukken.

 3. Probeer eens ECOstyle Promanal-R. Het is milieuvriendelijk, onschadelijk voor de bodem en de bestrijding is, doorgaans mits herhaling om de twee weken, erg effectief. De dosering voor uw Hydrangea: 20 ml per liter water.
  Met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes raak je dopluizen niet kwijt.

  • Bedankt, ga ik proberen. Op het eerste zicht zijn de meeste dopluizen verdwenen, maar waarschijnlijk heeft het probleem zich gewoon verplaatst. Laten de luizen eigenlijk angeltjes of zo achter zoals teken? Waarom zou je de dopluizen met alcohol moeten verdoven? Ik heb de meeste er gewoon af gewreven met de hand(schoen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s