Samsara

Er zijn zo van die planten die, eens je ze een keer geplant hebt in je tuin, steeds weer blijven opduiken. De Oost-Indische kers, om er maar een te noemen. Maar ook de zonnebloem blijkt een hevige aanhanger van het boeddhisme en het concept ‘samsara‘. Voor de tweede keer op rij volgt na de dood een wedergeboorte. Al dacht ik dat het de bedoeling was om als iets anders terug te komen?

Nu ja. Het kan er ook mee te maken hebben dat ik de uitgebloeide zonnebloemen een hele winter in onze tuin laat staan, als vliegend buffet voor de vogeltjes. Al vind ik dat weer iets te praktisch gedacht.

Zonnebloemscheutjes.

Zonnebloemscheutjes

Feit is dat ook dit voorjaar weer overal scheutjes zonnebloem opdoken. Vier mochten er blijven, waarvan er eentje de hevige kattenoorlogen niet overleefde en een ander tijdens de hagelstorm sneuvelde. De derde werd door diezelfde storm onthoofd, maar liet zijn (andere) kopje(s) niet hangen.

De zonnestruik

De zonnestruik

Integendeel, bloem nummer drie groeide uit tot een weliswaar korte maar imposante bos zonnebloemen. En ze laten zich zelfs niet door wat kippengaas tegenhouden, no siree Bob!

zonnebloem3

De eerste zonnebloem die zijn knoppen opende deze week, was deze lange jan.

zonnebloem4

Deze verstekeling deelt een pot met een andere boeddhist: de Oost-Indische kers, of wat dacht je. De vogels zullen tevreden zijn, weer wat lekkers in de maak om de winter door te komen!

Advertenties

8 thoughts on “Samsara

    • Teunisbloemen zijn inderdaad ook echte blijvers, om nog niet over haagwinde te beginnen. Die laatste mag dan wel mooi bloeien, maar ze is echt véél te enthousiast.

  1. Het is een schitterende zonnebloem, die je in de winter leuke vogeltjes zal bezorgen.
    Vorig jaar had ik een mooie donkerrode O.I kers. Deze lijkt ook een vaste klant te worden. En het leuke is, dat deze zaailingen zelf hun meest geschikte plekje kiezen. Doorgaans laat ik ze daar dan maar.

  2. Waaw, wou dat ik dat ook kon zeggen. Ik heb 50 (50!) zonnebloemen voorgezaaid, en pas uitgeplant als ze al redelijk groot waren, en dan nog dienden ze blijkbaar alleen tot slakkenmaal 😦

    • Oh wat jammer! Volgende keer wat gebroken eierschalen rond strooien tegen de slakken? Hier lusten de slakken de bloemen om een of andere reden niet (misschien is er al genoeg ander lekkers te vinden? 😉 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s