Tuinplanten: encyclopedie op kleur

Sommige families geven de tuinmicrobe generaties lang door. Dat is zeker het geval voor de familie Herwig die al sinds de 18de eeuw bekendstaat als een familie van hoveniers. Grootvader Arend Jan, vader Rob en dochter Modeste hebben samen meer dan 120 tuinboeken op hun naam staan. Respect!

modeste-herwig-tuinplantenencyclopedie-op-kleur-178Onlangs heb ik de Tuinplantenencyclopedie op kleur van Modeste Herwig in huis gehaald. In deze encyclopedie bundelde ze  maar liefst 2500 planten, van geel  over magenta tot zwart. Voor het sorteren van de planten per kleur baseerde ze zich op de kleurenwaaiers van de Royal Horticultural Society in Londen. Deze vier waaiers vormen het enige internationaal geaccepteerde kleurensysteem voor planten en bestaan uit 884 tinten.

In de inleiding legt Modeste uit hoe je kleuren in de tuin kan combineren aan de hand van de kleurencirkel. Zo kan je kiezen voor een aantal kleuren die naast elkaar liggen in de cirkel. Deze kleuren – met uitzondering van de combinatie magenta, rood en zuiver rood – zullen altijd met elkaar harmoniëren.

Maar harmoniëren kan ook wat saai zijn. Je kan er dan voor kiezen om wat contrast in de tuin te brengen: complementaire contrasten (zoals blauw en geel), koud-warm contrast (zoals bijvoorbeeld blauwgroen naast oranjerood) of licht-donker contrast (zoals geel en paars, wat ook een complementair contrast is trouwens) en wat Modeste kwaliteitscontrast noemt (zoals enkele rode bloemen in een verder geheel witte border). Interessante kijk op combineren, zeker voor iemand als ik die de neiging heeft om vooral voor variaties op dezelfde kleur te gaan in plaats van voor contrasten.

Het boek is verder opgedeeld in twee delen: in het eerste deel van meer dan 270 pagina’s staan de bloemen per kleur opgelijst. In de daaropvolgende 180 pagina’s staan de plantenbeschrijvingen. In dit deel beschrijft Herwig kort enkele karakteristieken van de tuinplanten die alfabetisch geordend staan op de Latijnse naam.

Aan de hand van eenvoudige symbolen zie je in een oogopslag of de plant winterhard is, de bloeiperiode en de standplaats. In een korte beschrijving bespreekt Herwig vaak nog de vorm van de bladeren en nuttige weetjes zoals de beste snoeimethode of hoe je de plant tegen vorst beschermt.

Het lijvige boek met harde kaft is een prima naslagwerk. De foto’s zijn soms wat rommelig weergegeven, maar het stoort niet echt bij het opzoekwerk. Het uitgebreide register maakt het werk nog extra gemakkelijk. De auteur heeft met deze encyclopedie een mooi en praktische boek ontwikkeld voor de tuinier. Zoals ze zelf in het boek zegt: “Een tuin is nooit af…”

Advertentie

3 thoughts on “Tuinplanten: encyclopedie op kleur

    • Nuttig boek, lijkt me.
      Maar kijk ook eens naar de volgende ontwerpers van natuurlijk aandoende tuinen met sterke planten, zoals Ton ter Linden, een ware kleurvirtuoos – hij was dan ook beeldend kunstenaar – en google Piet Oudolf eens.
      Aan Ton ter Linden en zijn prachtige kleurencombinaties wijdde ik gisteren een blog. Hij ontwierp ook kleine tuinen.
      Hartelijke groet, Zem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s