De Vergeten Peer

Zo’n negen maanden geleden hebben buurtbewoners in Wilrijk, een Antwerpse district ten zuiden van de stad, een schitterend project opgestart: de zorgtuin ‘De Vergeten Peer’. In ruil voor een beetje huur mogen ze op een braakliggend stuk grond van Antwerpen stad tuinieren en kippen, schapen en geiten houden.

Een fleurig hoekje in de Vergeten Peer.

Een fleurig hoekje in de Vergeten Peer.

Van de oorspronkelijke initiatiefnemers is alleen Robin overgebleven. Op een zonnige nazomerdag leidde hij mij rond in de tuin. Wat eerst opvalt is de gigantische oppervlakte van de tuin. Voor niet-stadsmuizen is het misschien even groot als een doorsnee achtertuin, maar voor de stad is het toch best de moeite.

Robin bij de geitenwei

Robin bij de geitenwei

Er zijn (afgebakende) hoekjes waar geiten en schapen lopen. De grote kippenren is via een tunnel verbonden met de geitenwei. Ook is er een speelhoekje voor de kinderen, met een trampoline en speelhuisje uit strobalen.

Groenten worden kriskras doorheen de tuin geteeld volgens de permacultuurprincipes. Er groeien onder andere pompoenen, courgettes, boerenkool en warmoes.

De kippentunnel

De kippentunnel

De tuin is volledig zelfbedruipend en leunt op vrijwilligers en donaties. Zo kan je bijvoorbeeld peter of meter van een kip worden voor 25 euro per jaar. Een biowinkel uit de buurt stelt zijn groenteafval ter beschikking als voedsel voor de dieren.

Aan ideeën geen gebrek: in een knotwilg maakte men een boomhut.

Aan ideeën geen gebrek: in een knotwilg maakte men een boomhut.

Helaas is volgend jaar oktober het verhaal uit. De tuin zal dan plaats moeten ruimen voor de bouw van een gloednieuwe brandweerkazerne. Robin heeft zijn oog al laten vallen op een vergelijkbaar stuk grond uit de buurt. Maar dat kost natuurlijk centjes. Daarom zoekt hij vrijwilligers die mee hun schouders willen zetten onder een crowdfunding campagne. Maar iemand die eens af en toe de kippen eten wil geven, is ook welkom.

Het project volgen kan via Facebook of deze website. Jammer dat het voor mij net iets te ver is om wekelijks binnen te springen, maar ik houd het project zeker verder in de gaten.

zorgtuin3

Advertentie

2 thoughts on “De Vergeten Peer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s