Zonnebloem vs bladluis

Begint het bij jou ook altijd te kriebelen als het over luizen gaat? Gelukkig zijn we dit jaar over het algemeen gespaard gebleven van deze ongewenste bezoekers. In het voorjaar kampte de hortensia nog met een invasie dopluizen, maar de hagelstorm maakte er korte metten mee (elk nadeel heb etc).

Het scheelt ook dat we geen rozenstruiken meer hebben. De onze waren heel gevoelig voor bladluis en vorig jaar was ik vaak in de weer met de plantenspuit. Niet mijn favoriete taak. De struik weghalen was na het omhakken van de slangenden de beste beslissing voor onze tuin.

Een andere plek waar deze kriebelbeestjes graag hun kamp opslaan, is de Oost-Indische kers. Maar ook daar was dit jaar geen bladluis te zien. En net toen ik op mijn lauweren begon te rusten, ontdekte ik dit tafereel:

The horror!

The horror!

Na wat speurwerk op het internet lijkt deze invasie geheel mijn eigen schuld. Het was de afgelopen tijd te droog en ik heb de planten niet genoeg water gegeven. Daardoor is de zonnebloem verzwakt en een makkelijke prooi geworden voor bladluizen en hun partners in crime, de mier.

mierMieren ‘melken’ namelijk de bladluizen. Dat werkt zo: de luizen zuigen sap uit de plant. Ze scheiden daarna honingdauw af, een suikerig goedje waar mieren verzot op zijn. In ruil voor de honingdauw beschermen de mieren de bladluizen. Wanneer er bijvoorbeeld een lieveheersbeestje langskomt, zullen de mieren deze luizeneter aanvallen en verjagen.

Omdat ik mijn plantenspuit niet wilde bovenhalen, heb ik een drastische maatregel ingezet: de snoeischaar. Gelukkig is niet de volledige zonnebloem aangetast, alleen een tweetal zijtakken. Het ziet er nu natuurlijk veel kaler uit dan ervoor, maar dat heb ik wel over voor een (zo goed als) bladluizenvrije tuin…

Zijn er bij jou nog luizeninvasies te zien?

Advertentie

4 thoughts on “Zonnebloem vs bladluis

  1. Vorig jaar had ik precies zo’n invasie inclusief de “veetelende” mieren op de Oost-Indische kers. Die stond toen in een bak, dat was kennelijk niet zijn optimale plek. Tot op heden gelukkig niet zoiets…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s