Jaaroverzicht deel III

Als 2013 nog niet het jaar van de samentuinen was, dan gold dat zeker wel voor 2014. Je moest maar met je ogen knipperen of er was weer een nieuwe samentuin opgericht.

Voor de groentjes: een samentuin is een tuin, vaak op een (semi-)openbare ruimte waar buurtbewoners samen tuinieren. Er bestaan zo veel verschillende manieren van samentuinieren als er tuinen zijn. In sommige tuinen heeft iedereen zijn eigen moestuinbak, in andere wordt alle oogst onder de deelnemers verdeeld.

Deze samentuinen bezocht ik het (bijna) afgelopen jaar:

Oogststraat (Berchem)

oogststr2Een buitenbeentje onder de samentuinen, al was het maar omdat niet elke samentuin een eigen serre heeft. Deze samentuin bestaat eigenlijk voornamelijk uit 1500km² serres van een voormalige kwekerij. Er zijn verschillende groepen actief, waaronder Velt en collectief De Beek. Jammer dat het project over een paar jaar plaats moet ruimen voor nieuwbouw…

Zuster-der-Armenplein (Antwerpen)

armenklaren2Een persoonlijke favoriet, al was het maar omdat ik zelf (een beetje) actief ben ik deze samentuin. Het samentuinmoment – om 10 uur op een zondagochtend – ligt me niet helemaal, maar het is heel leuk om met buurtbewoners aan de slag te gaan. Volgend jaar zal ik de wekker luider zetten, beloofd.

De Vergeten Peer (Wilrijk)

zorgtuin4Niet helemaal een klassieke samentuin, maar de zorgtuin ‘De Vergeten Peer’ is een pareltje onder de Antwerpse tuinen. Buurtbewoners mogen helpen tuinieren en voor de dieren zorgen. Er werden af en toe workshops georganiseerd, maar nu het voortbestaan van de tuin onzeker is – op de grond komt binnenkort een gloednieuwe brandweerkazerne – is de motivatie van de leden heel begrijpelijk achteruitgegaan. Zo spijtig dat dit mooie project zal moeten verdwijnen.

Op zaterdag 31 januari 2015 organiseert Velt trouwens een trefdag Samentuinen in Antwerpen. Er staan een aantal heel interessante infosessies gepland, zoals hoe je kan samentuinen zonder geld of hoe je rond het groepsgevoel werkt.

Houd het veilig met oud&nieuw en tot volgend jaar!

Advertenties

4 thoughts on “Jaaroverzicht deel III

  1. Hoewel ik in een dorp tuinier en een relatief grote tuin heb, vind ik het altijd leuk om jouw ontdekkingen en ervaringen met het stadstuinieren te lezen. Helsinki herinner ik me als heel bijzonder.
    Volgend jaar hopelijk weer veel spannende posts bij jou!
    Een heel goed en voorspoedig 2015 gewenst voor jou en familie.

    • Dat is het nadeel van samentuinen: meestal gebruiken ze daarvoor (gratis) braakliggend terrein…dat uiteindelijk bouwgrond is. Een slechte economie is daarom een zegen voor de samentuinen, want dan wordt er minder gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s