Knipbeurt

Ons Hortense moest eens dringend naar de kapper. Voor een Hydrangea macrophylla zag ze er nog best goed uit – een beetje uitgroei, maar nog niet zo erg om in affronten te vallen bij de buren.

Een kleine verwenbeurt voor de hortensia.

Een kleine verwenbeurt voor de hortensia.

Kordaat zette ik er de schaar in. Net als vorig jaar knipte ik de dode uiteindes vakkundig tot een paar centimeter boven de nieuwe knoppen. Verdorde takken werden tot aan de grond gesnoeid. Uitgebloeide schermen waren er dit jaar niet, aangezien ons Hortense de hagelbui van juni nooit te boven is gekomen.

Onze hortensia staat er weer fier bij.

Onze hortensia staat er weer fier bij.

We roddelden wat over de plantuien die niet op hun plaats wilden blijven en over de kater van de buren die de winterslaap van ons Hortense schandelijk verstoorde. Als afsluiter kreeg ze nog een flink bad waar haar knoppen bijna van opensprongen. ’t Is een kapoen, die Hortense.

6 thoughts on “Knipbeurt

  1. In de stad staat die Hortense lekker beschermd om geen vorstschade meer op te lopen.
    Hier op het platteland wacht je beter tot mei om ze te snoeien, de uitgebloeide schermen beschermen de nieuwe scheuten tegen de eventuele late nachtvorst.

  2. De vorige eigenaars van mijn tuin waren serieuze fans van Hortense, ik heb er zo’n 5 verschillende soorten staan. Omdat ik nogal met permacultuur bezig ben vroeg ik me af of ze nog andere functies hadden dan alleen maar mooi wezen en wat blijkt : de blaadjes zijn eetbaar (best gekookt)en kunnen gebruikt worden om thee te zoeten. Vooral de macrophyllia scoort goed qua eetbaarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s