Tuin in de stad Brugge

Afgelopen weekend moest ik toevallig in Brugge zijn. Hoewel het natuurlijk nog vroeg in het seizoen is, leek het mij een prima gelegenheid om op zoek te gaan naar groen in de stad.

brugge stadstuin

Hoe cool moet het zijn om een tuin aan het water te hebben! De nieuwsgierige toeristen moet je er dan wel bijnemen…

Het werd een echt blitzbezoek, veel te kort om bijvoorbeeld naar de moestuinen in het Begijnhof te gaan kijken of de tuin van het Grootseminarie. Wel zag ik een fantastische guerrilla garden in de Pottenmakerstraat, waar ik binnenkort meer over zal vertellen.

Een andere interessante tuin is de permacultuurtuin op basis van bioponische systemen. Jaja, een mondvol en ik moest het ook twee keer vragen.

In de Weggeefwinkel komt geen geld aan te pas - tenzij voor een vrije bijdrage.

In de Weggeefwinkel komt geen geld aan te pas – tenzij voor een vrije bijdrage.

De tuin is onderdeel van de Weggeefwinkel in de Hoefijzerlaan. Ik had geluk, want de winkel is maar een keer per maand een halve dag open en toevallig net op het moment dat ik een kijkje wilde nemen.

De winkel en tuin worden volledig beheerd door vrijwilligers van Project W2 die het gebouw van de sociale huisvestingsmaatschappij te leen kregen. Een win-winsituatie, aldus een vrijwilliger, want nu wordt de tuin netjes onderhouden en verkrot het gebouw niet verder.

In een permacultuur wordt er veel gemulcht en niets weggegooid. Van restjes knoflook uit de keuken komen nieuwe planten.

In een permacultuur wordt er veel gemulcht en niets weggegooid. Restjes knoflook uit de (volks)keuken gaan de grond in en worden nieuwe planten.

In de tuin experimenteren de vrijwilligers  met permacultuur: een manier van tuinieren die werkt met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Blogger Eeuwige Moes is hier trouwens al een tijdje mee bezig.

Tuinieren volgens bioponische systemen is tuinieren via het gesloten kringloopsysteem. Een beetje vergelijkbaar met het aquaponics systeem dat ik in Londen zag, alleen zijn vissen niet nodig. Ook is kunstmest uit den boze. De vrijwilligers willen alleen werken met veganistische bio-organische meststoffen. De oogst wordt verwerkt in de volkskeuken die elke maand in de Weggeefwinkel georganiseerd wordt.

De tuin is nog een beetje kaal aan het begin van het moestuinseizoen.

De tuin is nog een beetje kaal aan het begin van het moestuinseizoen.

Voor mij is het net iets te ver, maar voor mensen uit de buurt van Brugge heb ik volgende tip: op dinsdagavond 26 mei organiseert Vormingplus een wandeling rond stadslandbouw. De wandeling kadert in de De Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale en loopt langs een aantal interessante stadsgroenprojecten, zoals een samentuin in het Guido Gezellemuseum of de moestuinen van de Hotelschool. Meer info hier!

Advertenties

4 thoughts on “Tuin in de stad Brugge

      • Met plezier! We proberen met Ecotuinweetjes zoveel mogelijk mee te werken aan die stadstuinprojecten. Het ‘Ecohuis in het verlaten kasteel Minnewater’ is trouwens ons idee en proberen we zoveel mogelijk te trekken. Het is inderdaad leuk dat er stilaan meer gebeurt in Brugge ivm stadstuinieren. Maar geef toe, Groentje, jouw stad Antwerpen staat op dat gebied al veel verder! 🙂 Het is leuk om al hun initiatieven op je blog te blijven lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s