Aardappels kweken in zakken: deel I

Moestuinieren is geen exacte wetenschap. Dat merkte ik nog maar eens bij het kweken van aardappels. De ene keer lees je bijvoorbeeld dat je de pootaardappels 5 cm diep moet begraven, de andere bron zegt 10 cm. Ik geef hieronder het verslag hoe ik het heb aangepakt, met als opmerking dat je het natuurlijk gewoon zelf een keer moet proberen.

STAP 1

Koop pootaardappelen. Ja duh, hoor ik je denken. Toch is het belangrijk om hier bij stil te staan, want er zijn echt veel soorten aardappels te koop. Om te beginnen, kan je kiezen tussen vroege, halfvroege of late aardappels. Omdat de ruimte in de stad vaak beperkt is, kies je best voor vroege soorten die je sneller kan oogsten. Zo kan je daarna nog andere groenten zaaien.

Ontkiemde pootaardappel

Ontkiemde pootaardappel

Ik kocht pootaardappels van het ras Gloria, op aanraden van de kweker die het een prima ras vindt voor beginners. Na ongeveer 100 dagen zijn ze klaar om te oogsten.

STAP 2

Laat de pootaardappelen ontkiemen. Dat doe je door ze op een stuk karton te leggen op een lichte, niet te warme plaats. Temperaturen rond 10°C schijnen ideaal te zijn. Bij ons was het iets kouder, waardoor het een (klein) beetje langer duurde voordat de aardappels ontkiemd waren. Na ongeveer 3-4 weken zijn ze klaar om te planten.

STAP 3

Plant de pootaardappels. Omdat ik graag flexibel werk met de beperkte ruimte in onze tuin, plantte ik ze in zakken van 40 liter. Zo kan ik de zakken gemakkelijk verplaatsen in en uit de zon en de koude. Ik gebruikte lege zakken potgrond, maar je kan bijvoorbeeld ook puinzakken gebruiken.

aardappels kweken

De zakken zijn bedekt met groeifolie (plastic met gaten).

Ik knipte een paar gaatjes in de bodem van de zak en vulde deze eerst met een laag kleikorrels voor een goede afwatering. Rol de zakken op en doe er een laag potgrond in van ongeveer 20 cm dik. Per zak gingen er twee pootaardappels in die ik ongeveer 5 cm diep stopte.

Omdat het nog maart is en het af en toe flink koud kan zijn, bedekte ik de zak met groeifolie. De groeifolie verdwijnt pas als de eerste scheutjes bovenkomen.

Wordt vervolgd…

3 thoughts on “Aardappels kweken in zakken: deel I

  1. Pingback: Plastic zakjes – Kringloopdenken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s