Stadsboerderij Antwerpen

Vorig jaar ging boer Karl van de kinderboerderij in Antwerpen op pensioen en zocht de stad een nieuwe uitbater. Die kogel is nu door de spreekwoordelijke kerk: de voormalige
kinderboerderij wordt een ecologische stadsboerderij.

Greenmarx, het bedrijf dat de erfpachtrechten heeft gekregen, wil er een rendabele coöperatie van maken. En omdat een coöperatie niet werkt zonder coöperanten stellen ze de komende dagen hun project voor op verschillende locaties in Antwerpen.

Terwijl de regen en wind lelijk huishielden in de straten, zat ik gisteren met nog drie andere geïnteresseerden in een warm koffiehuis te luisteren naar het verhaal van de mensen achter het project.

Vlnr: Greet, Bram, Lise en Pieter

De enthousiaste ploeg achter de stadsboerderij.

De stadsboerderij werkt volgens het principe van de korte keten: de verkoop gebeurt rechtstreeks van boer aan consument. Dat heeft zo zijn voordelen: de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten en de consument weet waar zijn groenten vandaan komen. Vanuit ecologisch standpunt vind ik het ook mooi dat er zo heel wat kilometers uitgespaard worden.

Boer Bram gaat voor ecologische teelt, met respect voor natuur en dier. Geen  bestrijdingsmiddelen – biologisch of niet, wel combinatieteelt, gesloten kringlopen en verrijking in plaats van uitputting van de bodem.

De boerderij werkt als een een coöperatieve vennootschap (CVBA). Dit betekent dat er van de consument ook een engagement gevraagd wordt. Greenmarx doet nu niet voor niets de Ronde van Antwerpen: ze zoeken coöperanten die aandelen willen kopen en zich inschrijven voor wekelijkse groentepakketten. Op die manier kan de boerderij groeien naar een echte stadsboerderij die naast groenten en fruit ook zuivelproducten en vlees kan leveren.

Maar niet alleen het boeren op zich is voor hen belangrijk. De initiatiefnemers engageren zich om de educatieve en sociale functie van de kinderboerderij in ere te houden. Bedoeling is om van de stadsboerderij een plek te maken waar men kan uitwisselen, ontmoeten en feesten.

stadsboerderij1

Ik ben alvast overtuigd van de waarde van dit initiatief. Stadslandbouw is nodig – niet alleen vanuit ecologisch standpunt – en de manier waarop Greenmarx dit wil aanpakken, kan ik alleen maar toejuichen.

Ook interesse? Er bestaat een website en Facebookpagina met daarop de details van de volgende infomomenten.

2 thoughts on “Stadsboerderij Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s