Boekrecensie: Moestuin in pot

Peter Bauwens is samen met zijn vrouw Kathelijne Thiers de drijvende kracht achter kwekerij De nieuwe tuin. Hun jarenlange ervaring pent hij regelmatig neer in moestuinboeken. Uitgeverij Lannoo bracht recent een herwerkte en uitgebreide versie uit van zijn boek ‘Moestuin in pot’ uit 2010. En nu was ik deze maand toevallig jarig…

moestuin-in-potVoor de stadstuinier zijn potten niet weg te denken. In de eerste plaats bieden ze een oplossing aan stadsmensen met alleen maar een balkon of terras. Maar ook wanneer je de grond niet vertrouwt of er te veel stenen in zitten, bieden potten een uitweg.

Persoonlijk vind ik het ook handig dat potten flexibel zijn. Geef je een feestje in je piepkleine stadstuin, dan versleep je de potten gewoon even naar een andere plek. En je kan de planten makkelijk in en uit de zon en regen plaatsen.

Kortom, ik moet niet meer overtuigd worden van het gemak van pottentuinen. Twijfel je zelf nog wel, lees dan maar de andere voordelen die Bauwens opsomt in zijn boek. Wedden dat je overtuigd geraakt?

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken van een bladzijde, telkens geïllustreerd met een mooie foto of prent. In de eerste delen legt Bauwens onder andere uit welke potten je best kiest en welke potgrond erbij hoort, hoe je water geeft en welke plantencombinaties goed werken.

pot4

Vanaf pagina 47 bespreekt hij meer dan 40 gewassen die het goed doen in potten. Bauwens geeft voor elke plant wat kweektips mee, maar ook welke rassen het beter doen in potten, hoe groot je pot moet zijn, welke potgrond je nodig hebt, wanneer je begint te kweken en wat de moeilijkheidsgraad is.

Uiteraard komen klassiekers als sla, tomaten en aardbei aan bod, maar ook minder voor de hand liggende gewassen, zoals quinoa, oca en lampionbes. Om echt aan de slag te gaan, krijg je soms iets te weinig informatie, maar de plantenfiches werken heel inspirerend. Misschien binnenkort toch eens edamame proberen.

Meer boekrecensies vind je terug via deze link.

Advertentie

3 thoughts on “Boekrecensie: Moestuin in pot

    • Nog gefeliciteerd! Het boek lijkt me inspirerend.
      Ik ben op mijn blog ook al met potten bezig: volgens een speciale mulchmethode…. of je mij navolgt weet ik niet, maar je vindt het vast spannend 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s