4 manieren om van je (kamer)plant af te komen

Soms zie ik bij het huisvuil een mooie sanseveria staan, of een verwaarloosde palmplant. Zonde natuurlijk, want in plaats van de plant in de vuilnisbak te gooien, kan je er iemand anders blij mee maken.

1. Plantenasiel

De Nederlandse Rachelle Klaassen kreeg een paar jaar geleden medelijden met de gedumpte planten en startte in Amsterdam het allereerste plantenasiel op. Mensen konden hun verwaarloosde planten bij haar binnen brengen waarna zij er een nieuwe eigenaar voor zocht. Ondertussen heeft haar initiatief navolging gekregen in onder andere Zwolle en Antwerpen.

Vandaag maakte Rachelle bekend dat ze ermee stopt, maar het asiel blijft verder leven via deze Facebookpagina waarop mensen onderling planten kunnen weggeven.

2. Freecycle

Een andere plek waar je jouw plant kwijt kan, zijn de talloze Freecyclegroepen op Facebook. Via deze Facebookgroepen – gewoonlijk opgestart per regio – kan je oude en nieuwe rommel kwijt, maar dus ook planten. Er is ook een aparte Facebookpagina waar winterharde, exotische planten weggegeven worden.

3. Plantenruil

Nog op Facebook vind je Plantenruilgroepen – ook weer opgedeeld per regio – waar je planten, maar ook zaden en stekken kan ruilen. Of gewoon weggeven natuurlijk.

4. Kringwinkel

Maar ook zonder Facebook kan je jouw plant kwijtraken. Kringwinkel Antwerpen startte onlangs met een pilootproject waarbij je de verwaarloosde plant in een van de kringwinkels afgeeft. De planten worden dan naar ZNA De Foyer gebracht, een dagcentrum voor psychiatrische patiënten. Nadat de patiënten de planten weer tot leven hebben gewekt, worden ze verkocht in de kringwinkel in de Kroonstraat (Antwerpen).

Als het project aanslaat, zullen andere kringwinkels binnenkort volgen!

Misschien moest ik mijn lief eens overtuigen om zijn arme orchidee weg te geven. Die staat nu weg te kwijnen op de vensterbank…

orchideeEen straffe tuinier die dit nog kan redden!

Advertenties

5 thoughts on “4 manieren om van je (kamer)plant af te komen

  1. Ja, dood is dood, en bepaalde ziektes (dopluis bijv.) zijn ook rampzalig.
    Maar het zijn goede initiatieven en die faceboekgroep, daar heb ik me bij aangemeld.

  2. Hartelijk bedankt voor dit artikel! ik loop stage in een kaal kantoorpand in Amsterdam. een gezellige beestenboel hoor, maar wel zonder planten..en dat is jammer. Kijken of het via deze weg anders kan. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s