Week van de bij

Ik weet niet of het door mijn naam komt, maar ik heb een zwak voor bijen. Ik heet namelijk Bie, een woord dat hier in Vlaanderen ook wel eens synoniem staat voor bijtje.

Helaas hebben de bijen (en hommels) het de laatste jaren erg moeilijk. Wereldwijd melden imkers het verdwijnen van hele bijenpopulaties. Tijd om in actie te komen dus! De Vlaamse Milieumaatschappij heeft daarom 1-5 juni uitgeroepen tot Week van de Bij.

Voor stedelingen is er alvast goed nieuws: bijen floreren beter in de stad dan op het platteland, omdat er hier minder pesticiden gebruikt worden en de bloemen hier veel diverser zijn dan op den buiten.

Bijenhotels (of insectenhotels) zijn de laatste jaren zelfs een echte hype geworden. Maar even belangrijk is het om naast een slaapplek (in de vorm van een bijenhotel of rommelig hoekje) ook voedsel te voorzien voor deze beestjes.

Ik deel met jullie graag een paar veel bezochte planten uit onze tuin:

Topper op dit moment is de ooievaarsbek (geranium macrorrhizum)

Topper op dit moment is de ooievaarsbek (geranium macrorrhizum)

Bijen houden van planten met een eenvoudig bloemetje (in plaats van bijvoorbeeld de vaak gelaagde gecultiveerde soorten) waardoor ze de nectar gemakkelijk vinden. Zo’n ooievaarsbekbloem is wel heel uitnodigend!

Blauwe druifjes in het voorjaar.

Blauwe druifjes in het voorjaar.

Zorg in het voorjaar voor voldoende eten voor de bijen en hommels door bloembollen te planten (bijvoorbeeld blauwe druifjes of krokussen). In het najaar doen zonnebloemen en sedum het erg goed bij de bijen.

Hommels komen vooral op de framboos af.

Hommels komen vooral op onze framboos af.

Kies ook voor zo veel mogelijk inheems planten. Onze bijen en hommels kunnen ze dan sneller herkennen als eten.

Bijen en hommels zijn trouwens helemaal niet agressief, in tegenstelling tot de wesp. Ze voelen zich niet snel bedreigd. Ik ben ooit wel eens door een hommel gestoken, maar dat kwam omdat ik met mijn blote voeten in het gras op een hommel trapte. Tja, dan zou ik ook boos worden.

Ten slotte nog dit: uiteraard is het gebruik van pesticiden zoals Roundup nefast voor de bijenpopulatie. Zonder is gezonder!

Welke bloemen trekken in jouw tuin de meeste hommels en bijen aan?

Advertentie

13 thoughts on “Week van de bij

  1. Vroeger de klaver in het gras, maar om één of andere reden verdwijnt die elk jaar een beetje meer. Nu ook vooral de geraniums en digitalis, in het voorjaar lokken helleborus en winterkamperfoelie veel zoemertjes.

      • Proberen met zaden uitstrooien? Binnen een goeie maand zal het ongeveer het moment zijn waarop dat in de natuur ook gebeurt. Als je wil stuur ik je een pakje op.

  2. Bij mij begint het zoergens in februari met het oosterse komkommerkruid en de helleborus, gevolgd door longkruid, smeerwortel, hondsddraf, fluitekruid en de gouden regen. Onze zoemende boom. Nu vind ik ze in de moestuin op de tuin en reukbonen en de erwtjes. Maar zoals je zegt de frambozen en de ooievaarsbek zijn ook echte trekkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s