Verborgen tuinen in Kralingen

Dat we plots in een heel andere hoek van Rotterdam terechtgekomen waren, zeiden het lief en ik tegen elkaar. Deze kant hadden we nog nooit gezien: statige huizen met grote voortuinen, houten bootjes die aangemeerd lagen in brede sloten, oldtimers, BMW’s en jaguars geparkeerd in de straat en een grote vijver waar een reiger het plaatje compleet maakte.

Een (stads)gezicht uit Kralingen

Een (stads)vergezicht uit Kralingen

We waren aangekomen in Kralingen, een Rotterdamse wijk die amper het gevoel geeft in een stad te zijn. Hier bezochten we vijf tuinen die meededen aan het evenement ‘Verborgen Tuinen’.

Een van de tuinen bleek een buitenbeentje, want het was niet alleen ontworpen door de bewoonster zelf, het mocht ook allemaal iets minder strak en netjes zijn.

kralingen2De tuin loopt nog vele meters door in een klein bos. Bij het huis ligt een terras met een bescheiden  waterpartij, waarna de tuin overloopt in verschillende delen die door borders en hagen van elkaar gescheiden zijn.

De hond vond het bezoek allemaal best.

De hond vond het bezoek allemaal best.

Er liep ook een enthousiaste jack russell rond die met een bal zeulde. Het baasje vroeg om hem niet te veel aandacht te geven, want het beest was de dag ervoor bijna dood van vermoeidheid.

Een charmante tuin. Heel anders, maar niet minder bijzonder, waren de vier overige tuinen in Kralingen. De Tuin Zomerlust bijvoorbeeld bestond uit symmetrische borders omzoomd met lage buxushagen. De omheining was volgroeid met hedera (klimop).

Een perfect symmetrische tuin met centraal een grote waterpartij.

Een perfect symmetrische tuin met centraal een grote waterpartij.

De hagen worden door tuinmannen onderhouden, de border houdt de bewoonster van het huis zelf bij. Ze moet wel heksentoeren uithalen om in het midden van de border te tuinieren.

Ondersteuning voor de borderplanten.

Ondersteuning voor de borderplanten.

Wat ik uit deze tuin onthield waren de manieren om borderplanten te ondersteunen. De delphiniums (ridderspoor) zijn vastgemaakt aan een nauwelijks zichtbare stok en hoge borderplanten krijgen steun van een rekje. Iets om te onthouden als onze verbena bonariensis (ijzerhard) weer de hoogte in gaat.

Stadstuinontwerp van Arend-Jan van der Horst

Stadstuinontwerp van Arend-Jan van der Horst

In de piepkleine stadstuin ontworpen door Arend-Jan van der Horst overheerste vooral het groen. Een zeven meter hoge haag uit beuk en hedera is misschien wel imposant, maar ik miste hier kleur. Alles was strak geboetseerd als een kunstwerk. De eigenaar haalde een beetje blasé zijn schouders op toen ik vroeg naar de naam van een boompje. Nadat hij het tuinontwerp had geraadpleegd, bleek het photinia (glansmispel) te zijn.

De tuin van Van der Lingen

De tuin van Van der Lingen

De tuin van Van der Lingen had een prachtige vijver met lelies en een gezellig terras dat overdekt was door een houten constructie waarop rozen en wisteria (blauwe regen) groeiden. Ook hier veel niveauverschillen, jammer dat er veel delen opgevuld waren met grind. Dat geeft mij meer het gevoel op het terras van een restaurant te staan dan in een privé tuin.

kralingen9Voor de laatste tuin moesten we een heuse slotgracht over. Het tuinhuis was zo groot als onze woonkamer. De tuin zelf was erg afwisselend: buxushagen en hedera bleken erg populair in Kralingen, maar verder ook een grote verscheidenheid aan planten en bomen.

kralingen8Achteraan lag er een grasveld waar je voor honderd man leuke tuinfeesten kan organiseren. Tegen het huis stonden verschillende rozenstruiken. Verder veel groen van onder andere  alchemilla mollis (vrouwenmantel) en hosta’s afgewisseld met kleuren van bijvoorbeeld digitalis (vingerhoedskruid) en geranium silvaticum (bosooievaarsbek).

Dit was het laatste stukje in de reeks over de ‘Verborgen Tuinen’ in Rotterdam. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen over het schoolplein dat een tuin werd en de hoogste boerderij van de stad. Ik heb in ieder geval veel ideetjes opgedaan voor onze stadstuin!

2 thoughts on “Verborgen tuinen in Kralingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s