Aardappels kweken in zakken: deel II

In maart pootte ik een paar ontkiemde aardappelen in twee zakken. Hoe ik precies van start ging, kan je hier lezen. Vandaag volgt het tweede deel. Ik ga dus verder waar ik de vorige keer geëindigd ben, na het planten van de pootaardappels…

STAP 4

aardappel1Een eerste keer aanaarden. Een kleine maand na het poten van de aardappels, verschenen de eerste stengels. Je mag dan de zak wat verder naar boven rollen en de plant helemaal onderstoppen met aarde zodra ze ongeveer 15 cm groot zijn. Voorzichtig aanduwen, zodat de grond luchtig blijft.

STAP 5

Een tweede keer aanaarden. Niet zo lang daarna komt de plant weer boven. Je kan nu opnieuw grond toevoegen, zodat de zak bijna helemaal vol is. Vergeet niet om regelmatig water te geven bij droog weer. Aardappels hebben graag een wat vochtige grond.

aardappel2STAP 6

Oogsten. Afhankelijk van je soort aardappel kan je oogsten na 10 weken tot 3 maanden vanaf het poten. Sommige planten bloeien eerst nog een beetje, andere niet. Wanneer de blaadjes slap gaan hangen, is het zeker tijd om te oogsten. Het grote voordeel van kweken in zakken is dat deze fase heel erg gemakkelijk gaat. Je bent er zeker van dat je geen enkele aardappel vergeet.

aardappel3

Per plant kan je gewoonlijk zo’n 600 gram ophalen. Ik heb de oogst niet gewogen, maar ik denk dat het in de zak van 40 liter een beetje minder was. De zak van 70 liter deed het dan weer wat beter. Logisch, lijkt me.

Vroege aardappels hebben een dunne schil en bewaren niet zo lang. Voor ons geen probleem, want zodra we ze oogsten, staan ze op onze menu. Zo lekker hebben we ze nog nooit gegeten… We proberen dit volgend jaar zeker nog een keer.

Heb jij dit seizoen aardappelen staan? Ben benieuwd om te horen wat jullie ervaringen zijn.

Advertentie

7 thoughts on “Aardappels kweken in zakken: deel II

  1. ik heb er dit jaar eens geen gezet maar er komen er terug uit ( in zak ) van vorig jaar blijkbaar 😉 . Ik plantte er ook al een paar keren in zakken en schreef daar trouwens vorig jaar ook een blogpostje over 😉

  2. Mooie patatjes!
    Toen ik met een aantal doorgeschoten aardappels naar de composthoop wandelde kreeg ik ook het idee om dit eens te proberen. Dus werden 2 zakken gevuld met pure compost en er werden 2 keer 2 aardappeltjes in gepoot. Ondertussen komen de eerste blaadjes al piepen. We zien wel wat het wordt 🙂 .

    • Spannend! Schrijf je er een blogje over als je hebt geoogst? Ik heb pootaardappelen uit de plantenwinkel gebruikt, maar ga volgend jaar waarschijnlijk ook gewoon de doorgeschoten exemplaren uit de pattattenzak van de supermarkt gebruiken.

  3. Leuk dat je al hebt kunnen oogsten.
    Ik heb een paar late aardappels in grote potten gezet en ook twee keer aangeaard. Ik zal nog moeten wachten tot ik kan oogsten. Het is puur voor het plezier…

  4. Pingback: Patat in een zak… | blijentuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s