Op het eerste gezicht september 2015

In de rubriek ‘Op het eerste gezicht’ toon ik aan het begin van elke maand een foto van onze tuin.

Onze tuin in september 2015

Onze tuin in september 2015

De regen van de laatste weken heeft onze tuin deugd gedaan. De blauwe regen heeft al een paar weken bloemen (voor de derde keer dit jaar) en verder ziet alles er vooral heel erg groen uit, heerlijk. Vooral onze moestuinhoek is ontploft, zie bewijsstuk A:

Onze moestuinhoek

Onze moestuinhoek: de moestuinbak is zelfs niet meer te zien.

De courgetteplant heeft de ene kant ingepalmd en de litchitomaat de andere kant. Over die tomatenplant schrijf ik binnenkort, als we de eerste oogst ervan geproefd hebben, wel eens een stukje, want het is een heel bijzondere plant. Totaal niet geschikt voor een stadstuin, hebben we ontdekt, want het neemt veel ruimte in en heeft stekels op zijn stengel, bladeren en zelfs vruchten! Maar het was ook wel leuk om zo’n rare plant te zien groeien. Later meer dus…

Augustus en september zijn oogstmaanden en dat geldt zeker ook voor onze kleine stadstuin.

sept2015Op de foto zie je onder andere vruchten van de physalis (lampionplant) en te grote olijfkomkommers. Normaal gezien moet je deze vruchten sneller oogsten (als ze een duimnagel groot zijn), maar deze hebben we te laat gezien. Geen nood, uitgehold en gevuld met bijvoorbeeld kikkererwtenpuree uit de oven zijn ze ook lekker.

Verder zijn er nog steeds courgettes in productie en kijken we uit naar de eerste rijpe litchitomaat. Die tomaat kan maar beter heel erg lekker zijn, want ik heb al behoorlijk vaak op deze cactusachtige plant gevloekt.

Heb jij al veel kunnen oogsten dit seizoen?

Advertenties

9 thoughts on “Op het eerste gezicht september 2015

 1. Je levert weer een mooi en lekker bewijs dat je geen grote tuin moet hebben om je eigen groentjes te kweken. Bij ons stonden o.a. boterboontjes, suikererwten, broccoli, (veel) tomaten, asperge, sla, courgette, snijbiet,… en al een pompoen op het menu.
  Smakelijk!

 2. Het ziet er geweldig uit: wat een groene weelde.
  Vertel je nog wat meer over de litchitomaat? Ik lees dat het een overblijvende plant is, die in een beschutte omgeving wel overleeft. Ik ben benieuwd naar je opbrengst straks en de smaak van de vruchten. Als dat o.k. is hou je deze plant er misschien wel in….
  Hier eten we de laatste bessen van de Japanse wijnbes en de eerste tomaatjes. De courgette wordt door dikke naaktslakken verorberd. Ik ben steeds te laat :-((

  • Ik schrijf later deze maand nog een blogbericht over de litchitomaat, wil eerst graag de vruchten proeven. Ik wist nog niet dat dit een overblijvende plant is, ik denk niet dat we van plan zijn deze te houden omdat we nu eigenlijk niet meer bij de andere groenten in de bak kunnen 🙂
   Jammer van de courgette, maar laat de besjes en tomaten smaken!

 3. Hier is er ook het een en ander “ontploft”, maar vergeleken met jou valt het mee. Ik kan de bakken nog zien 🙂

  Wel weer het een en ander geleerd voor een betere verdeling volgend jaar.

  Hier gingen vooral de sugar snaps erg goed. De oogst van de cherrytomaatjes is al even bezig en nog niet afgelopen. En de komkommer niet te vergeten; nog vol bloemen en mini-komkommers, terwijl de eerste twee volwassen exemplaren net geoogst zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s