De laatste tomaten zijn geoogst. Tijd om zaden te winnen uit de vruchten zodat we volgend jaar opnieuw kunnen beginnen.
Tomatenzaden plakken vast aan een soort doorschijnende prut. Dit laagje beschermt de zaden tegen ziektes maar werkt ook kiemremmend. Om de zaden goed te kunnen bewaren, moet je het laagje gel verwijderen. Ik probeerde twee manieren uit:
Methode 1: de truc met het keukenpapier
Lepel de zaden uit je tomaat en leg ze op een stuk keukenpapier. Na enkele dagen is het plakkerige spul opgedroogd en kan je de zaden bij elkaar vegen. Werkt alleen bij tomaten waarvan je veel zaden hebt, want er blijven sowieso zaden achter die je niet meer van het keukenpapier kan pulken. De litchitomaatzaden waren bijvoorbeeld een makkie om zo te oogsten (en nee, ik ben niet van plan om ze volgend jaar zelf te zaaien).
Methode 2: de truc met het water
Lepel of knijp de zaden uit je tomaat en leg ze in een potje zonder deksel. Giet er dan een beetje water bij en laat een week gisten. Er komt een niet al te frisse geur vrij, dus zet het potje best wat uit de weg. Na een paar dagen komt er een schimmellaagje op het water. De zaden blijven onderaan gisten. Na een week zeef je het goedje en spoel je de zaden af. Daarna leg je ze nog even te drogen op keukenpapier.
Het handige aan de twee methodes is dat je na het verwijderen van de zaden de rest van de tomaat nog gewoon kan opeten.
Bewaren van zaadjes doe je best op een droge plek in wat papier of in de diepvries. Lees zeker ook nog dit blogstukje dat ik eerder al schreef over het oogsten van zaden.
Welke methode gebruik jij om tomatenzaden te oogsten?
ik heb ooit eens zaden van tomaat bewaard op zo’n stukje keukenpapier en ze met keukenpapier en al daarna in de grond gestopt en dat lukte ook !
Dat is slim! Bedankt voor de tip 🙂
Ik spoel ze goed af in een klein keukenzeefje en laat ze dan een aantal dagen goed opdrogen. Dan peuter ik ze eruit en bewaar ze in een papieren koffiefilter, waar ik de naam opschrijf.