Wilde planten

Word jij ook zo vrolijk van onkruid? En dan bedoel ik niet die onverwoestbare heermoes in je tuin die je misschien tot wanhoop drijft, maar de vrolijke klaproos, groot kaasjeskruid en duizendblad in kieren en gaten in het stadsbeton.

Viooltjes groeien spontaan tussen de stoeptegels

Viooltjes groeien spontaan tussen de stoeptegels in Hoboken

Sinds gemeenten geen pesticiden meer mogen gebruiken om openbare ruimte te beheren, zijn de bermen aan de kant van de weg veel levendiger. Ik word alleszins instant gelukkig van ecologische bermen waar wilde planten weelderig bloeien.

Een ecologische berm in Park Spoor Noord

Een ecologische berm in Park Spoor Noord

Ik vind het daarom heel jammer dat de website Wilde planten in Brugge deze week aankondigde ermee op te houden. De afgelopen maanden ging initiatiefnemer Marc Willems op zoek naar wilde flora in Brugge. Geen plantje was te klein voor deze blog. Gelukkig blijft de website met maar liefst 120 beschrijvingen van ‘onkruid’ als naslagwerk bestaan.

Het was heel fijn om via de website en bijhorende Facebookpagina te leren over de namen en eigenschappen van planten die je bijna dagelijks passeert in de straten. Verrassend bijvoorbeeld dat er meer eetbaar groeit dan je denkt, al geef ik toe dat ik het niet zo maar van de straat zou plukken.

Bewaren

Advertenties

7 thoughts on “Wilde planten

  1. Ja, ik ben daar gek op en laat veel zogenaamd onkruid met plezier in mijn voortuin staan: paardenbloemen, boterbloemen, klaprozen, kleine weegbree, stinkende gouwe, jacobskruiskruid … Ik vind het heerlijk om te zien, al doe ik soms wel wat uit als het te veel wordt ! Maar ik heb buren naast me die dat niet tof vinden en me daarom zot en vuil noemen : ( zij hebben gazonnekes, opgegeten buxussen en een rozenperkje waar elk sprietje andere beplanting wordt weggehaald en ik wil er niet aan denken welk spul ze er allemaal spuiten:) )

  2. Het grote onkruidenboek van velt is misschien ook een aanrader dan? Daar staan ook heel wat plantjes in omschreven, met mogelijke nuttige manieren om die planten aan te wenden. De beemden staan er inderdaad veel beter bij nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s