Een van mijn zussen had vroeger de gewoonte om geld in haar kamer te verstoppen, bijvoorbeeld in een boek. En zoals een eekhoorn die zijn wintervoorraad eikels overal in het bos begraaft, onthield ze niet alle schuilplaatsen. Meer nog, dat was precies het plan! Want zo kon ze zichzelf blij maken wanneer er onverwacht weer een paar Belgische franken (ja, zo oud zijn mijn zussen en ik al) opdoken.
Het planten van bloembollen in het najaar is zo’n beetje hetzelfde principe. Voorjaarsbloeiende bollen, zoals narcissen, blauwe druifjes of tulpen, plant je in de herfst, liefst voordat de eerste vorst komt. Tegen de tijd dat de eerste planten boven komen, weet ik al lang niet meer waar ik wat geplant heb. Altijd een leuke verrassing om te zien waar in februari de eerste bloemen bovenkomen!
Bloembollen planten in volle grond pak ik gewoonlijk als volgt aan: ik strooi een handjevol bollen uit over een hoekje in de tuin. Waar de bollen neervallen, gaan ze in de grond. Zo krijg je natuurlijk uitziende plantenhoekjes.
Deze herfst heb ik me daarnaast ook toegelegd op bloembollasagnes. Klinkt lekker, maar dat is het niet. Het gaat vooral over het principe van de lasagne: laagjes!
Hoe maak je een lasagne van bloembollen?
- Je kiest 2 of 3 soorten voorjaarsbloeiers die telkens in een andere periode bovenkomen. Vroege voorjaarsbloeiers (februari/maart) zijn bijvoorbeeld sneeuwklokje, krokus of narcis. Bollen die in april bovenkomen zijn bijvoorbeeld hyacinten of blauwe druifjes. In mei kan je dan tulpen verwachten.
- Je neemt een grote bloempot (vanaf 3,5l is prima) en zorgt voor een goede afwatering door het gat in de bodem te bedekken met potscherven en kleikorrels. Bloembollen hebben een hekel aan natte voeten.
- Je vult een deel van de pot op met aarde. Dan begin je met de laagjes. De laatbloeiers gaan onderaan. Daarover doe je weer wat aarde en een volgende rij bollen. Dan weer wat aarde en bollen en aarde.
Je kan dit principe natuurlijk ook in volle grond toepassen.
En nu vergeten wat je geplant hebt, om in het voorjaar te genieten van telkens andere bloemen!
Dit doet mij teveel aan de Keukenhof denken. Te gemaakt …
Daarbij moet je erg goed nadenken over de volgorde van het planten.
Zomerse groet,
Hangt echt af van je plantenkeuze. Boshyacinten vind ik bijvoorbeeld prachtig en er zijn ook wat minder ‘typische’ tulpensoorten, zoals de tulipa bakeri.
Ben trouwens dit voorjaar voor het eerst naar Keukenhof geweest. Ik snap wat je bedoelt, al heb ik er erg van genoten! Het is op zich al een belevenis om tussen de busladingen Japanners en Amerikanen te lopen 😉
Goed idee! Altijd leuk om je te laten verrassen!
Zo gaat het precies, uitgebreid het assortiment bollen uitkiezen, zo natuurlijk mogelijk planten en dan het volgende vroege voorjaar vol verbazing ontdekken wat voor spannends er allemaal opkomt. Ik ben het ook altijd vergeten.
Hartelijke groeten van Zem.
Hoi, wat een leuk idee! Gaan we gelijk van het weekend eens uitproberen.