Het beeld van België als land waar het altijd regent, kreeg de laatste jaren een deuk. We hebben nu al langere periodes van droogte, zo erg dat het grondwaterpeil historisch laag staat. Water is zelfs hier een kostbaar goed aan het worden. En dan is het te gek voor woorden dat er tijdens elke regenbui liters water in het riool verdwijnt of dat je je tuin besproeit met drinkwater.
Een regenton is daarom onmisbaar in de tuin. En waarom ook niet een delen met je buren?
Omdat zo’n ton een serieuze investering is, organiseren Commons Lab Antwerpen en Klimplant samen een groepsaankoop voor regentonnen.
Je hebt de keuze tussen drie types regentonnen, afhankelijk van je beschikbare plaats op privé of openbaar domein.
- De achtergevelton is geschikt voor gebruik op privéterrein, bijvoorbeeld aan je achtergevel, ze vangt 300 liter water op. Je kan ze optioneel met hout bekisten. Kostprijs: 121 euro.
- De voorgevelton is geschikt op elk voetpad van minstens 210 cm breed, ze beschikt immers over een ingebouwde plantenbak. Deze ronde ton met een maximale diameter van 6o cm heeft een capaciteit van 300 liter. Kostprijs: 263,50 euro.
- De grote ton is enkel geschikt voor samentuinen of privéterrein. Ze kan tot 1000 liter opvangen. Je kan ze met hout bekisten en bovenop een plantenbak installeren. Kostprijs: 95 euro.
Zelf heb ik dezelfde ‘voorgevelton’ trouwens al jaren in mijn stadstuin staan. Ik vind het leuk dat er bovenop de ton nog plaats is voor een plantje. Klimplant koos bewust voor dit type ton, want je mag van de stad alleen een gevelton plaatsen als die ook als geveltuin dient….
Er zijn nog andere voorwaarden vanuit de stad:
- Je voetpad moet minstens 210 cm breed zijn.
- De ton mag voetgangers en rolstoelgebruikers niet hinderen. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.
- Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.
- De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat. (Een handleiding om de ton te installeren vind je trouwens hier)
- De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering.
Meer weten over de groepsaankoop? Kijk op de website van Klimplant. Je kan nog bestellen tot en met 26 juli 2020.
Dat kan beter! What about een achtergevelton van 1000 liter voor om en bij de 40 euro, aftapkraan inbegrepen? Een ibc-vat brengt de oplossing. Solide, goedkoop, groot en praktisch.
Te onzent staan er drie van die jongens, netjes verborgen in het groen. Regenpijp erin hangen en klaar.
Ha, je vergeet dat wij in de stad wonen! Die regenton is bijna zo groot als onze tuin 😂
Nou, nou: de ton neemt slechts 1 vierkante meter in beslag. Valt mee, toch?
Je zou er nog bloembakken op kunnen zetten misschien 🤔 In stadstuinen telt elke cm.
Voilà. Fijne denkpiste!
Leuk initiatief. Zelf heb ik twee bovenmaatse regenwaterputten geplaatst, dus voor een gevelton ga ik passen. Maar in de stad is het een prachtig initiatief.
Ik denk dat ik die gevelton ga proberen. Dat lijkt me wel handig.
Super! Zeker doen. Misschien willen er nog buren meedoen?
Ik zal eens informeren.