Binnenkort geen hommels meer?

Hommels doen het, net als bijen, al jarenlang beter in de stad dan op het platteland. Maar uit onderzoek van de Universiteit van Ottawa blijkt dat hun toekomst er nu allesbehalve rooskleurig uitziet.

hommel

Hommels profiteren van de grote diversiteit aan bloemen en planten in stadstuinen, die – in tegenstelling tot de monoculturen op het platteland – vaker onbespoten zijn. Maar klimaatverandering bedreigt de hommel, ook in de stad.

Misschien zelfs vooral in de stad, want steden zijn gevoelig voor het hitte-eilandeffect waardoor temperaturen sneller oplopen dan op het platteland. En laat hommels nu erg gevoelig zijn voor temperatuurstijgingen.

Canadese onderzoekers voorspellen dat de kans dat een hommelpopulatie op een bepaalde plaats overleeft, de komende decennia met gemiddeld 30 procent daalt. Grootste boosdoener is de klimaatverandering waardoor we te maken krijgen met hittegolven, overstromingen en droogtes.

Niet elke diersoort is gevoelig voor klimaatverandering. Wat voor de ene soort te warm is, is dat niet noodzakelijk voor een andere soort. Canadese onderzoekers hebben een nieuwe meettechniek ontwikkeld om te voorspellen welke soorten het meeste risico lopen op uitsterven. Ze hebben de techniek nu op hommels toegepast.

Daarvoor verzamelden ze gegevens over 66 verschillende hommelsoorten in Noord-Amerika en Europa over een periode van 115 jaar (1900-2015). Ze ontdekten dat populaties verdwenen in gebieden waar de temperaturen warmer waren geworden.

Hommels verdwijnen met snelheden ‘die consistent zijn met een massale uitsterving’, aldus de onderzoekers. Het uitsterven van hommels heeft ook voor ons grote gevolgen, want de beestjes zijn heel belangrijke bestuivers. Als ze verdwijnen, kan dat ook een zware impact op de groente- en fruitteelt hebben.

Merk jij een daling van het aantal hommels in je tuin?

8 thoughts on “Binnenkort geen hommels meer?

  1. Ik woon in Friesland in een klein dorp omgeven door weidelanden en ook wel bossen.
    Dus niet in de stad. Ik heb wel veel bijenplanten in de tuin en gelukkig erg veel bijen maar ook veel hommels. En van een daling kan ik niets bespeuren.
    Oh ja, en ik heb ook een ‘hommelhuis’ waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

  2. Ik denk dat de impact van de klimaatsverandering er vooral een van migratie gaat zijn. Ik maak me qua biodiversiteit eigenlijk meer zorgen over de impact van de pesticiden. De snelheid waarmee onze biodiversiteit nu verdwijnt is angsaanjagend

  3. Wij hebben een klein voortuintje dat ik nuttig probeer te gebruiken als kruidentuin: wilde tijm (prima bodembedekker!), oregano, salie, rozemarijn en bonenkruid..
    Kruiden in plaats van dat lelijke grind of één of andere totaal nutteloze bodembedekker. Ik laat die kruiden zo’n beetje hun gang staan. Er staat nu heel wat oregano, en dat trekt elk jaar massa’s hommels aan, vaak tientallen tegelijk. Prachtig schouwspel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s