Samentuin Zusters-Der-Armenplein

Ik weet niet of het in andere steden ook zo is (waarschijnlijk wel), maar hier in Antwerpen schieten de samentuinen als paddenstoelen uit de grond. Samentuinen – het woord zegt het zelf – is een tuin op een (semi-)openbare plek die je samen met vrienden en buurtbewoners onderhoudt. Je kan er van elkaar leren en het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen te tuinieren!

Gisteren ging ik een kijkje nemen bij een gloednieuwe samentuin in de buurt. De tuin is een initiatief van Koen van Antwerpen Aan ’t Woord, een vereniging die zich inzet voor burgerparticipatie. Koen had al meer dan een jaar geleden zijn oog laten vallen op een verborgen plein in de stad: het Zusters-Der-Armenplein.

Geïnteresseerde buurtbewoners konden hun gegevens en ideeën voor de tuin noteren.

Geïnteresseerde buurtbewoners konden hun gegevens en ideeën voor de tuin noteren.

Dit plein ligt verscholen in de wijk 2060 (Antwerpen Noord) tussen woonblokken, service flats en rijhuizen. Overdag kan je er op banken in de zon zitten terwijl je kinderen zich uitleven op de speeltuin. ’s Avonds gaat de poort dicht.

Een prima locatie om een samentuin te beginnen, dacht Koen dus. En toen begon het. Hij nam contact op met Woonhaven, een sociale huisvestigingsmaatschappij, over het gebruik van de grond. Toen maanden later de onderhandelingen bijna achter de rug waren, bleek dat de grond eigenlijk aan het OCMW toebehoorde en kon Koen van voor af aan beginnen.

Gisteren werd duidelijk dat alle tijd en moeite die Koen erin had gestoken zeker niet tevergeefs was. Hoewel het eigenlijk alleen maar de bedoeling was om die dag geïnteresseerde buurtbewoners kennis te laten maken met het project en ideeën te verzamelen, werden spontaan de mouwen opgestroopt. Een klein uurtje later was de woeste wildernis veranderd in een open plek. Fantastisch om al die energie te zien!

Enthousiaste buurtbewoners gingen spontaan hun spade halen.

Enthousiaste buurtbewoners gingen spontaan hun spade halen.

Heb je ook zin om mee te doen? Neem dan contact op met Koen via koenwynants(at)hotmail.com. Misschien komen we elkaar daar wel eens tegen…

Advertentie

3 thoughts on “Samentuin Zusters-Der-Armenplein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s