De tuin van Spiderman

De buren noemen hem weleens Spiderman. Voor zijn Instagramvolgers staat hij bekend als Wombat the cat, maar wij mogen Mike zeggen.  Zowel in zijn buurt als online verbaast en inspireert Mike De Cloedt (49) uit Gent mensen met zijn bijzondere daktuin.

Voorbijgangers kijken vreemd op wanneer ze de bengelende komkommers aan de voorgevel ontdekken. Maar dan hebben ze de achterzijde en het huis van bovenaf nog niet gezien. Pompoenen, meloenen, tomaten, pepers, fruitbomen… Het groeit allemaal op het schuine dak van Mike. ‘’Ik laat de buurt graag meegenieten van mijn opbrengst,’’ zegt hij. Jaarlijks oogst hij ongeveer 500 kg groenten en fruit. En dat met een tuintje van 2,40 op 6 meter waarin nauwelijks zon komt en een schuin dak dat alleen te bereiken is via een dakraampje.

Hoog, hoger, hoogst

‘’Omdat mijn tuintje omsloten is door andere gebouwen, kon ik er nauwelijks iets kweken’’, zegt Mike. ‘’Ik besloot dan maar om in de hoogte te werken.’’ Hij bouwde met balken en maasroosters op 2,5 meter hoogte een extra verdieping waarop hij in groeizakken en minimoestuinbakken groenten en fruit teelt. Eronder plaatste hij enkele regentonnen van 750 liter waar het water uit de dakgoot naartoe loopt.

Op de muren rondom de tuin, op ongeveer 4 meter hoogte, bevestigde Mike met stevige moeren minimoestuinbakken. Daarin groeien zijn tomaten. ‘’Toch vond ik dat mijn tuintje nog te klein was’’, aldus Mike. Dus zocht hij het nog hogerop. In de dakgoten installeerde hij nog meer minimoestuinbakken waarvan hij de rand verhoogde met kunststof grasranden zodat er meer aarde in kon. Aan beide zijden van zijn puntdak, tot aan de nok, en rondom zijn twee schoorstenen bevestigde hij omheiningsdraad waaraan pompoenen, meloenen en komkommers zich kunnen hechten. Hiermee had hij plots 88 m2 extra kweekruimte.

De ingrepen tillen de tuin letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau. Om zijn planten water te geven, moet Mike de ladder op of door het dakraam kruipen. ‘’In de zomer haal ik het dakraam er zelfs helemaal uit’’, lacht hij. ‘’Zo kan ik er vlotter in en uit.’’ Van de lente tot laat in de zomer doet hij zijn bijnaam ‘Spiderman’ eer aan en is hij dagelijks wel een paar uur zoet met water geven en planten verzorgen tot op de nok van het dak.

Zaden uitwisselen

Ondertussen heeft hij de smaak helemaal te pakken. Op Instagram heeft hij als Wombat.the.cat al een grote schare volgers verzameld. ‘’De online community is geweldig’’, vertelt hij. ‘’Ik wissel zaden uit met mensen van over de hele wereld.’’

Hij ontdekte ook gelijkgezinde ‘chiliheads’ op Instagram. Met deze gepassioneerde chilikwekers wisselt hij ook graag zaden uit. Zelf teelt hij meer dan 100 variëteiten. ‘’In openlucht, ja. Op het dak is de temperatuur altijd wat hoger dan op de grond.’’

Nadeel van telen op het dak is vaak dat de grond sneller uitdroogt. Maar daar heeft Mike een paar oplossingen voor. Om waterverdamping tegen te gaan gebruikt hij hennepstrooisel als mulch. Doordat het strooisel spierwit is, warmt het de bodem niet mee op. Voor de pompoenen maakt hij graag gebruik van olla’s. Deze poreuze, terracotta kruiken graaf je in tussen de planten. Als de grond droog is, geeft de olla langzaam water af aan de grond eromheen. En in de minimoestuinbakken werkt hij met een reservoir dat via wieken water afgeeft aan de planten.

Ontdek nog meer foto’s op de Instagramaccount van Mike via @Wombat.the.cat.

Een aangepaste versie van dit stuk verscheen ook in het magazine Stadstuinieren, editie 2022-2.

1 thoughts on “De tuin van Spiderman

Plaats een reactie