Naar de buurderij

Respect voor stadstuiniers, zoals bijvoorbeeld Nele en Eveline, die soms maanden geen groenten of fruit moeten kopen, maar lekker uit eigen tuin kunnen eten. Zelfvoorzienend zijn is nooit mijn ambitie geweest, daarvoor hebben we onze moestuin te bescheiden aangepakt. Wat moestuinieren op kleine schaal wel doet, is je bewust maken van de seizoenen en de echte smaak van eten. Tomaten uit de supermarkt smaken nooit meer zo lekker nadat je je eigen oogst hebt geproefd.

buurderij2Daarom zijn we erg blij dat de Buurderij ook in onze hoek is neergestreken. De Buurderij wil boeren en consumenten met elkaar in contact brengen. Tussenschakels zoals de supermarkt worden buiten spel gezet. En dat heeft best wat voordelen: mensen weten wat er op hun bord ligt, het voedsel is veel verser en boeren krijgen een betere prijs voor hun waar. Dit idee wordt ook ‘de korte keten’ genoemd.

Gisterenavond stelden de boeren hun producten voor aan de buurt in bar Paniek in de Antwerpse wijk het Eilandje. Toevallig ligt dat bijna in onze achtertuin, dus wilden het Lief en ik wel eens een kijkje nemen. Ik had de verscheidenheid aan producten niet verwacht. Zo zijn er uiteraard groenten te koop, maar bijvoorbeeld ook fruitsappen (geperst door het familiebedrijf Notelteirs uit Broechem), yoghurt en chocomousse (gemaakt door De Witte Lelie uit Wiekevorst) en rundsvlees (van hotel-restaurant Boeuf Nature uit Retie).

De stand van Puur Natuur uit Melsele.

De stand van Puur Natuur uit Melsele.

Het Lief was erg enthousiast over de vis van Pintafish. Duurzame vis vinden is niet simpel. Pintafish probeert duurzame visserij te steunen. Ze verkopen bijvoorbeeld geen (overbeviste) kabeljauw maar minder bekende soorten als  de harder en werken uitsluitend samen met duurzame en kleinschalige vissers uit Nieuwpoort. Als vegetariër laat ik dit aanbod sowieso aan mij voorbij gaan, maar aan de twinkelende oogjes van het Lief te zien gisteren, denk ik dat er binnenkort een visje in de pan zal liggen.

Onze eerste bestelling is ondertussen geplaatst via de website. Een keer per week kan je de bestelling afhalen.

buurderij3

Er zijn ondertussen al meerdere locaties van de Buurderij.Vooral in Wallonië is het populair, maar ook in het Brusselse en Mechelen zijn er afhaalpunten. In Frankrijk en Groot-Brittannië is het concept op veel plaatsen ingeburgerd, in Nederland bestaat het helaas nog niet. Het aanbod per locatie verschilt uiteraard, want het is de bedoeling dat lokale boeren er hun producten verkopen.

Ga jij vaak groenten en fruit halen rechtstreeks bij de boer?

2 thoughts on “Naar de buurderij

  1. ik heb een tijdje groentenpakketten besteld rechtstreeks bij een boer die ze nog aan huis brengt ook. ( vers en gezond ) Momenteel doe ik dat niet meer omdat het praktisch effe niet meer kan , maar ik vind het wel een veel beter aanvoelende manier van consumeren en het is nog goed van kwaliteit ook !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s