Tomatenvrees

Ik weet niet waarom, maar van tomatenplantjes word ik eigenlijk een beetje zenuwachtig. Op zich zijn het brave gewassen – ze zeuren niet en gaan op tijd naar bed – maar ik schat de kans op mooie, rode tomaten van eigen kweek bijzonder laag in. Zo laag, dat ik me er eerst niet aan wou wagen. Noem het tomatenvrees of zo.

De eerste tomaatjes.

De eerste tomaatjes.

Toch kon ik vorige week niet weerstaan aan vrolijke dame die haar waren vol overtuiging aan de man bracht. Het scheelt ook dat het plantje er flink uitzag, met vele kleine bloemetjes en een gezonde kleur, en prima geschikt voor op het balkon of voor het raam.

Een balkon heb ik niet, maar wel een raam. En nu de zon ein.de.lijk. schijnt mag het plantje overdag zelfs lekker in de tuin. En – tadaa! – ineens groeien er tomaatjes aan!

Maar niet te vroeg gejuicht. Hieronder zet ik een paar dingen die ik na serieus onderzoek (met boeken uit de bib en al!) te weten ben gekomen over de tomaat.

  • Tomaten zijn kieskeurig. Liever dan normaal, fris water, zoals alle andere planten en ook wel de meeste mensen, verkiest het lauw water, zeker als je de plant in een serrekast houdt.
  • Tomaten zijn stille waters. Ze houden wel van water, bedoel ik, maar niet op hun bladeren. Water geef je aan de voet van de plant en dat mag best veel zijn, zeker bij droog weer. Het is ook beter om regelmatig water te geven dan een grote plens op verdroogde grond, want dan barsten de tomaten.
  • Tomaten hebben diepe gronden. Houd je tomaten in een pot, kies dan niet per se voor een groot maar vooral voor een diep exemplaar. Zo kunnen de wortels beter groeien.
  • Tomaten zijn dieven. Of nee, er groeien snel dieven aan. En dieven zijn een ander woord voor zijscheuten, ontdekte ik deze week. Omdat ze de energie van de plant stelen, moet je ze wekelijks wegnemen vanaf de bladoksel.
  • Tomaten zijn ijdel. Dode en gele bladeren moet je weghalen, zodat alle energie naar de tomaten kan gaan.
  • Tomaten zijn koukleumen. Ze houden niet van vorst. Hangen er nog onrijpe tomaten aan het plantje en de eerste vorst komt er aan (hopelijk pas ten vroegste eind juli, al weet je het nooit met dit weer) kan je paardenbloemen onder de rijpende vruchten strooien. De bloemen stimuleren het rijpingsproces.

Heb je zelf ook nog tips? Gooi het maar in de commentarenhoek, ik ruim het wel op.

5 thoughts on “Tomatenvrees

  1. Hoera! Dit postje komt al geroepen, want zoals je gezien hebt, staat er een exemplaar om mijn vensterbank. Hoewel er nog geen ‘maatjes aanhangen, ben ik toch best tevreden over mijn plant. Toch al redelijk groot, niwaar? Maar ik ben me nu aan ’t afvragen of ik ‘m toch niet beter nog één keer verpot naar een grotere (ik heb nu geleerd: diepere) pot. Of is dat niet nodig? Zijn er nog dingen die ik moet doen, denk je, om aan lekkere ‘maatjes te geraken?

  2. Heej Lief, jouw plantje zag er al heel goed uit! Misschien kan je hem af en toe in het zonnetje op je terras of balkon zetten overdag, zodat het goed veel zon krijgt en er hopelijk een bijtje passeert? Eens er bloemetjes aan komen, is het nuttig om er af en toe tegen te tikken (vooral als het plantje (bijna) altijd binnen staat), zo speel je voor bij 😉 Laat maar weten of je resultaat boekt, veel succes gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s