Voordelen van de stadstuin

Ik geef het toe, ik ben een beetje in een winterslaap gesukkeld wat tuinieren betreft. Het is te koud (en dan valt de winter dit jaar eigenlijk nog mee), te nat, te donker om in de tuin te wroeten.

Om mezelf (en misschien anderen) weer in gang te zetten, heb ik een aantal voordelen van tuinieren in de stad bij elkaar gezocht:

Nu meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad woont (en dat cijfer zal in België nog veel hoger liggen), is het erg belangrijk om de biodiversiteit een handje te helpen. Met een groene gevel, balkon- of stadstuin help je de lokale fauna en flora, zoals bijen, vlinders en vleermuizen. Voor het beste resultaat tuinier je uiteraard zonder pesticiden.

Meer groen in de stad helpt niet alleen de biodiversiteit, je zal er zelf ook van genieten! Er zijn studies genoeg die wijzen op het rustgevende effect van groen in je omgeving. En zeg nu zelf: kijk jij liever op een kale, grijze muur of een vrolijke, groene plant?

Volkstuinders ouder dan 62 jaar hebben significant minder last van gezondheidsklachten (zoals hoofdpijn, slaapproblemen, hoesten…) en chronische aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten, diabetes …) dan even oude buren zonder volkstuin. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen die de gezondheid, bewegingspatroon en welzijn onderzocht van 113 volkstuinders ouder dan 62 jaar en 63 anderen uit dezelfde leeftijdsgroep.
De volkstuiniers zijn ook veel meer tevreden met hun leven, hebben minder last van stress en voelen zich ook significant minder eenzaam dan even oude buren zonder volkstuin. (via Gezondheid.be)
Hoewel ik zelf nog lang niet in de leeftijdscategorie van de 62-plusser val, vind ik deze resultaten erg bemoedigend (maar niet verrassend, toch?). Jong begonnen is half gewonnen!

Voor stadskinderen is groen niet altijd vanzelfsprekend. Uit Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat sommige stadskinderen bang zijn van de natuur! Onbekend maakt onbemind, dus laat je kinderen zich maar vuil maken in je tuintje of hun eigen groenten kweken. Je zal zien dat de kinderen meer respect krijgen voor de natuur. Onze buurkinderen zijn bijvoorbeeld gek op de eetbare bloemen, bosaardbeien en frambozen uit onze tuin.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het plezier dat je als stadstuinier beleeft wanneer je met je handen in de aarde wroet, je oogst trots kan delen met je buren of collega’s en zaadjes ziet uitgroeien tot heerlijk ruikende bloemen.

Geniet ervan!

Advertenties

3 thoughts on “Voordelen van de stadstuin

  1. Eigenlijk zou het even goed ‘De voordelen van tuinieren’ kunnen zijn. Het grote voordeel van stadstuinieren is het microklimaat in de stad en het wezenlijke besef dat alles wat je doet er écht toe doet…

  2. Een klein, ecologisch beheerd, stadstuintje, dat iets meer is dan een verlengstuk van een designhuiskamer, lijkt me van onschatbare waarde voor de tuinierder, voor kinderen en de stad zelf. En de argumenten voor je hierboven al aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s