Een moestuinbak op maat in 5 stappen

Het moment is eindelijk aangebroken…[insert dramatisch tromgeroffel] …onze moestuinbak is klaar!

Onze moestuinbak op maat.

Onze moestuinbak op maat.

We (lees: ik) wilden per se een moestuinbak en niet werken in volle grond, omdat de plek jarenlang als kattenbak gebruikt werd door de buurtkaters en -kattin. Voor bloemen is dat niet erg, maar voor eigen groenten vind ik dat niet zo smakelijk. En het ziet er nog leuk uit ook.

Maar hoe pak je dit nu zelf aan…

Benodigdheden:

 • planken op maat (wij kozen voor planken uit (onbehandeld) vurenhout van 1,9 cm dik en 9 cm breed )
 • paneelschroeven uit roestvrijstaal of verzinkt van 4,5x 40 mm (het handigste zijn zelfborende schroeven, maar wij gingen voor gewone en boorden de gaatjes voor met een houtboor van 3 mm)
 • schroefmachine (of vijsmachine, zoals wij dat in België zeggen)
 • vierkante paaltjes voor je hoeken (zie nummer 3 op de eerste foto)
 • nietpistool
 • nietjes
 • worteldoek en eventueel vijverfolie
 • optioneel: een handig lief en/of buur (m/v)

Tip! Heb je geen nietpistool of vijsmachine, lanceer dan een oproep via Peerby. Misschien is er wel iemand uit jouw buurt die het je wil lenen. Delen is het nieuwe hebben!

moestuinbak2 STAP 1: bepaal de maten van je bak.

Als je een bak op maat maakt, is de eerste stap uiteraard om de plek te meten waar de bak moet komen. Heb je de luxe van een grote tuin of terras, weet dan dat 120 cm x 120 cm de maximumgrootte is om overal handig bij te kunnen. Reken minstens 40 cm in de hoogte als je ook wortelgewassen en tomaten wil kweken.

STAP 2: schroef de planken aan elkaar.

Elke plank (1) vijs je met twee schroeven vast. Let erop dat de schroef ongeveer in het midden van de andere plank (2) komt.

STAP 3: verstevig de bak.

Wij werkten met planken van 9 cm breed. Omdat we de bak dieper wilden, stapelden we drie niveaus op elkaar. We schroefden deze vast via een paaltje (3) dat we in de hoek plaatsten. Per niveau gebruik je een schroef. Let erop dat je afwisselt per zijde van de bak, zodat de schroeven niet tegen elkaar botsen in het paaltje.

moestuinbak3Werk je met binnenhoeken, zoals wij, zet je een stukje hout (3) tegen een plank (1) met een schroef per niveau. Je herhaalt dit voor plank 2 tegen 4. Plank 3 en 4 bevestig je voor extra stevigheid ook aan elkaar. Daarom hadden we voor 4 beter een dikker stuk hout genomen. We zagen dat plank 3 barstte bij het schroeven, want voorkomen kan worden als je voor 4 met een breder stuk hout werkt (bv paaltje in plaats van een plankenoverschotje).

Of je zet gewoon een paaltje aan de andere kant – wij deden dit niet uit esthetische redenen, maar het werkt uiteraard even goed.

Zijn je planken lang, verstevig ze dan met een extra stuk hout dat je er ongeveer in het midden van de lengte verticaal tegen vijst. Zo zullen de planken niet doorbuigen wanneer de potgrond erin zit.

(Ik hoop dat ik het niet te ingewikkeld maak, plots heb ik enorm veel respect voor de mensen die technische handleidingen schrijven.)

moestuinbak4STAP 4: bevestig de worteldoek.

Omdat we onze bak op volle grond zetten, is worteldoek voldoende. Het houdt het onkruid weg.

Zet je een bak op je terras of balkon, leg je best vijverfolie in plaats van worteldoek. Vergeet dan niet om afwatering te voorzien.

Wij bevestigden de worteldoek met nietjes.

STAP 5: vul de bak.

Het leukste klusje: potgrond in de bak storten, zaaien en zaailingen planten! Het is nog te vroeg om onze courgettezaailing uit te planten, maar ik zette wel een paar tomatenplanten in de bak. Met groeifolie maakte ik een provisoir afdak (want tomaten kunnen niet tegen regen), terwijl we ondertussen bedenken hoe het steviger (en mooier) kan.

De rest van de groeifolie gebruikte ik om de blote grond te bedekken met als enige reden om de buurtkatten te ontmoedigen. We zien wel of het helpt…

Meer tips over moestuinieren in bakken vind je trouwens in dit blogartikel.

Is de moestuinbak cat proof?

Nog afwachten of de moestuinbak cat proof is…

Mocht je zelf nog tips of vragen hebben, zwier je ze maar in de commentaarhoek. Complimenten zal ik doorgeven aan het lief en de buurman, want dankzij hen kan ik nu pronken met mijn nieuwe moestuinhoek!

Advertentie

11 thoughts on “Een moestuinbak op maat in 5 stappen

 1. Ik raad je aan van hoe dan ook te mulchen, voorkomt uitdrogen, onderdrukt onkruid en voedt de bodem. Katten doen het liever in losse aarde, maar ik kan me voorstellen dat stadskatten genoegen nemen met alles waar ze hun hoopje mee kunnen bedekken. Die van ons doet niets liever dan liggen zonnen op het warme bedje van hooi en trekt zich daarbij weinig aan dat ze de tere wortel zaailingen vermorzeld. Ah, ‘ t is ook altijd iets.

 2. Daar heb je me toch een mooie moestuinbak gekregen dank zij handige mannen. Je zult er veel plezier van krijgen.
  Ik pas een simpele methode toe om katten uit mijn zaaiplekjes te houden: kleine stokjes en takjes in de grond steken: dat krabt niet fijn en het ligt niet fijn 😉

  • Ja, ik ben er heel blij mee!
   Hier lopen de katten de stokjes gewoon omver en doen ze alsnog hun ding. Een van de katten ligt trouwens het liefst op kokosdoppen. ’t Zijn speciale gevallen hier 😉

 3. Pingback: De ideale moestuinbak maak je zelf - Plantwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s